Aszalt szilva leves három verzióban

Valahogy az ősz és a hidegebb idő beköszöntével többször készítünk és fogyasztunk különféle leveseket. A gyümölcslevesek viszont télen-nyáron hódítanak, ehetjük melegen és hidegen is, megannyi változat létezik. Ha mindenképp gyümölcsleves a cél, de az idénygyümölcsökből nem tudunk, nem akarunk főzni semmit, akkor is van megoldás, mert aszalt gyümölcsöket is használhatunk a főzéshez. Ilyen például az aszalt szilva leves, ami önálló fogásként vagy szinte desszertként is megállja a helyét. Sőt kínálhatjuk hidegen is vagy megbolondíthatjuk akár rummal, ha valamilyen különlegesebb ízre vágyunk.

Három verziót mutatunk, röviden, amivel gyorsan, ízletes ételt szolgálhatunk fel a családnak.

Hideg aszalt szilva leves

Nos, nem mindenki rajong a meleg gyümölcslevesekért, sőt van aki kifejezetten hidegen szereti. Nekik szól ez a recept.

Hozzávalók:

  • 25-30 dkg aszalt szilva
  • 1,5 l víz
  • néhány darab szegfűszeg
  • egy darab egész fahéj
  • 1 kávéskanálnyi reszelt citromhéj
  • 1 csipet
  • 5 ek xilit vagy 6-7 ek eritrit
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tejszín (lehet növényi is)
  • 1 ek liszt (pl tönköly)

Elkészítés:

  1. Az aszalt szilvát 1,5 l vízben kezdem főzni.
  2. Belekeverem a szegfűszeget, fahéjat, citromhéjat, sót és a cukorhelyettesítőt.
  3. Habverővel csomómentesre keverem a tejfölt, a tejszínt és a lisztet; és ha a leves felforrt, behabarom a tejfölös keverékkel, közben pedig habverővel simára keverem.
  4. Körülbelül 5 percig forralás után leveszem a tűzről.
  5. Hagyom kihűlni, majd a hűtőben pihentetem 1-2 órát. (Lefedve teszem a hűtőszekrénybe.) Előhűtött csészékben, hidegen tálalom.
  6. Apróra vágott aszalt szilvát, szeletelt mandulát, tejszínt, növényi tejszínt kínálok hozzá.

Aszalt szilva krémleves

Ez nagyon hasonló az előző recepthez, de még egyszerűbb. Akár majd a karácsonyi, ünnepi asztalon is remekül megállja a helyét. Könnyű, selymes és ízletes. Az ünnepek alatt egyébként is sokan kedvelik a krémleveseket.

Hihetetlen, de percek alatt el lehet vele készülni, így ha a karácsonyi teendőink közben megcsúsztunk, sok időt nyerhetünk, ha ezt a levest választjuk.

Hozzávalók:

  • 20 dkg aszalt szilva
  • 200 ml kókusztej
  • 1 fél vanília rúd kikapart magja vagy 1 kis kávéskanál vanília por
  • fél kávéskanál fahéj
  • 1-1 csipet szegfűszeg és kardamom
  • víz
  • rum vagy rumaroma
  • kevés vörösbor

Elkészítése:

  1. Az egyetlen előkészület, ami még sem vesz el az időnkből, hogy a szilvát előzetesen beáztatjuk pár órára. A vízbe önthetünk egy kevéske rumot vagy aromát (ha gyerekeknek is adunk) vagy ha felnőtteknek szánjuk, akár vörösborba is áztathatjuk! Ki hogyan szereti.
  2. Ha már jól megszívta magát a szilva, akkor az áztatóvizével együtt turmixoljuk össze a többi hozzávalóval. (Itt jegyeznénk meg, hogy természetesen magnélküli aszalt szilváról van szó. Ez felmerült már kérdésként más bejegyzésben, receptben is.) Egy csipet mézeskalács-fűszerkeveréket is használhatunk.
  1. Kész is van! Kínálhatjuk apróra vágott aszalt szilvával, szeletelt mandulával, kókusz chips-szel. Tejszínnel vagy kókusztejszínnel dekorálhatjuk a tetejét tálaláskor.

Aszalt szilva leves túrógombóccal 

Ez már talán picit macerásabb verzió, de szinte desszertként is megállja a helyét a túrógombóccal. Különleges és egyedi, megéri kipróbálni!

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg aszalt szilva (de keverhetjük aszalt barackkal is)
  • 2 db őszibarack (befőtt is lehet)
  • 3-4 db szegfűszeg
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl natúr joghurt
  • 1 dl tejföl
  • 1 ek xilit vagy 2 ek eritrit
  • 1 vaníliarúd kikapart magja vagy 1 cs vaníliás cukor vagy 1 ek vaníliaaroma
  • 2 evőkanál liszt (pl tönköly)
  • 1-2 csipet
  • 4-5 citromkarika

A túrógombóchoz:

  • 25 dkg tehéntúró
  • 4 dkg búzadara
  • 3 dkg liszt
  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 1 nagyobb tojás
  • csipet

Elkészítés:

  1. Először összekeverem a túrógombóc alapanyagait, majd legalább félórát hűtőben pihentetem a hűtőszekrényben.
  2. Az aszalt szilvát kb 1,5 liter vízben és 1-2 csipet sóval felteszem főni. Hozzáadom a fűszereket, a reszelt citromhéjat, a xilitet, vaníliát. Forralásig melegítem, majd gyenge lángon főzöm tovább 15-20 percig. A barackot felszeletelem és a citromkarikákkal együtt teszem bele az utolsó pár percre.
  3. A tejfölt,a főzőtejszínt, a joghurtot és a lisztet habverővel csomómentesre keverem. Lehúzom a tűzről a levest és a habarásba teszek belőle néhány kanállal. Ezután hozzáadom a leveshez és még pár percre visszateszem a tűzre, gyenge lángon.
  4. Az előre begyúrt túrómasszából nedves kézzel túrógombócokat formázok, és forró, lobogó, sós vízben újraforrástól számítva, 10 percig főzöm. Ha kész, hagyom kihűlni. Tálaláskor a tányérba helyezek 2- 4 gombócot és arra szedem a levest.

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!