Csicseriborsó krémleves lime-mal és chili-vel – az első őszi napokra

Bár talán kicsit szomorúan, de kénytelenek vagyunk beismerni, hogy bizony nyakunkon az ősz. Beköszöntek a szelesebb, hűvösebb napok, a hőmérséklet pedig kicsit máris alacsonyabb.

No de nincs ok a kesergésre, az ősz tele van kincsekkel, ízekkel, illatokkal, és persze még jó pár napsütéses napunk is lesz, és a huszon néhány fokok még nagyon kellemesek!
Most mutatunk egy hihetetlenül finom, különleges levest, ami pompásan passzol ehhez az átmeneti időjáráshoz, s ha borúsra, esősre fordulna a napunk, ezzel a levessel biztosan átmelegszünk és derűsebben vesszük az akadályokat.

Hozzávalók:

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej hagyma, felkockázva
  • 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1-2 kávéskanál chili (ízlés szerinti a csípősség), gyakorlottabbaknak 1 kis darab chili paprika apróra vágva
  • 1 nagyobb darab édesburgonya, felkockázva
  • 1/2 teáskanál kömény
  • 1/2 teáskanál paprika
  • 1/4 teáskanál
  • 1/4 teáskanál fekete bors
  • 500 g csicseriborsó (előre beáztatva)
  • kb 1 liter zöldségleves alaplé
  • 1 lime leve

A tetejére: pirított csicseriborsó

Elkészítés:     

Először is fontos, hogy a csicseriborsót be kell áztatni, mert lassan fő meg. Ha tudjuk, egy egész éjszakáig áztassuk, de ha más nem, legalább 1-2 óráig érdemes. Bőségesen kell vizet önteni rá, mert akár a kétszeresére duzzad. Ha egy éjszakáig áztatjuk, elég hideg vizet használni; ha csak 1-2 óránk van rá, akkor forró vizet öntsünk rá.

  1. Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, és kb 5 perc alatt pároljuk üvegesre a hagymát. Keverjük hozzá a fokhagymát, további egy percig pároljuk. Adjuk hozzá a chilit, az édesburgonyát, a köményt, a paprikát, a sót, a borsot és végül a csicseriborsót. Főzzük, pároljuk együtt néhány percig, amíg a fűszerek picit veszítenek az aromájukból.
  2. Öntsük rá az alaplevet, jól keverjük el, és hagyjuk felforrni, majd vegyük lejjebb a hőt és kb 20-30 percig főzzük össze. Ha kész a leves, vegyük lejjebb a hőt, és nagyon óvatosan egy botmixer segítségével pürésítsük, krémesítsük. A lime levének a felét beleöntjük, összekeverjük, megkóstoljuk, és ha nem kell tovább fűszerezni, ízesíteni, levehetjük a tűzről.
  3. Kis mélytányérokba szedjük, megszórjuk pirított csicseriborsóval (esetleg zsemlekockával, levesgyönggyel), chilivel és korianderrel. Lime gerezdekkel kínálva tálalom.

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!