Aranyárban mérik, de vajon mire jó a sáfrány?

Aranyárban mérik, de vajon mire jó a sáfrány? Tudd meg a cikkből!

Sáfrány. Gyönyörűen csengő szó, mely szinte mindegyikőnknek ismerősen hangzik már. De vajon tényleg ismerjük, tudjuk mi is ez a fantasztikus fűszer? Mit tudunk a sáfrány felhasználásáról, eredetéről, ízéről?

Mit kell tudni a sáfrányról?

A sáfrányt nem véletlenül tartják a világ legdrágább, legnemesebb fűszerének. Már az ókorban is ismerték, használták és a történelem során, egyes korokban a sáfrány az aranynál is drágább volt. Már az ókori Egyiptomban is ízesítettek vele leveseket, szószokat, afrodiziákumként ismerték. Ez volt a fűszerek fűszere, Nagy Sándor még a bort is sáfránnyal ízesítette, Kleopátra pedig sáfránnyal illatosított vízben (na meg tejben) fürdött. Mátyás király korában a bors és a gyömbér mellett a legfontosabb fűszerként ismerték.

A fűszerek fűszere volt, melynek utánozhatatlan az aromája, színe és illata és mindemellett gyógyhatásáról is ismert volt.

A sáfrány vagy más néven krókusz, egy pici, a nősziromfélék családjába tartozó, illatos növény, melyet sokszor tévesen összetévesztenek szeklicével. Pedig ez a két növény, nemcsak mint fűszer térnek el egymástól, de küllemükben is óriási a különbség.

A krókusz vagy sáfrány fajok közül a legértékesebb, a „jóféle sáfránynak” nevezett (latinul crocus sativus) virág.  Az ebből nyert fűszer élénk vörös, bíbor színével pompázatos látványt nyújt. (Apró, bájos, lila virág, a sáfrányos szeklice ellenben sárgás, narancssárgás növény.)

A virág bibéjéből nyerik a fűszert, melyet egyenként, kézzel szednek ki. Egyetlen kilogramm sáfrány leszüreteléséhez 400-450 munkaóra is szükséges, ráadásul a fűszerként termesztett sáfrányfajok mindössze két hétig, ősszel nyílnak. Fűszerként a sáfrány virág 3 szál bibéjét használjuk,és  80-100.000 bibe ad ki 1 kg fűszert. (Ára 2-2,5 millió forinttól, akár 6-7 millió forintra is rúghat kilónként)

A sáfrány hatása már az ókor óta ismert. Te tudod miért ilyen drága? Ismerd meg a cikkből!

A sáfrány hatása

A sáfrányt, ahogy azt fentebb is írtuk, gyógyhatása miatt is használták, például görcsoldásra vagy érzéstelenítésre. Teaként is fogyaszthatják, mely serkenti a vérkeringést, szépíti a bőrt és a hajat.

A jóféle sáfrány hatása ismert még olyan hétköznapi célok esetén is, mint ruha-, haj- vagy az arcfestés. Használták vallási szertartásokon és nyilvánvalóan ételízesítésre is.

A sáfrány gyógyhatása

Azt tehát tudjuk, hogy már az ókorban is ismertek voltak a sáfrány hatásai, hisz előszeretettel használták azt a különböző korok emberei. De vajon milyen gyógyhatással rendelkezik ez a “csoda-növény”?

Először és talán legfontosabb az antidepresszáns hatása: számos ma kapható modern gyógyszerben is használják, amelyeket elsősorban depresszióval vagy szorongással küzdők számára írnak fel az orvosok. A sáfrányban található crocin ugyanis természetes módon csökkenti a szorongást, segít megnyugodni és jól aludni – mindezt súlyos mellékhatások nélkül (pl. koordinációzavar).

De igen ismert gyógyhatása még a fájdalomcsillapítás, főleg menstruációs panaszok esetén. Már hosszú évezredek óta használják a sáfrányt a különböző betegségek és problémák hatására kialakult fájdalom csökkentésére. Elsősorban a magasa flavonoid és tannin tartalom segíthet a fájdalom legyűrésében.

Milyen íze van és hogyan használd a sáfrányt?

Aromás, jellegzetes, egyedi illata van, és igazán utánozhatatlan, édeskés-kesernyés, fűszeres íze van. Ételeinket élénksárgára színezi (az arab zafran szóból ered, ami sárgát jelent).

Zsíros, nehéz ételek emésztését segíti, a húslevest aranysárgára festi, a tészta- és süteményféléknek is kellemes ízt ad.

Készíthetünk belőle gyönyörű sáfrányos rizst, halas leveseket. Adhatjuk paella-hoz is. De fantasztikus desszert recepteket találhatunk sáfránnyal. A sáfrány főzés hatására veszít ízéből és aromájából, adjuk a főzési folyamat végén az ételhez.

Ahogy pedig fentebb is írtuk, akár tea is készíthető sáfrányból (vagy sáfránnyal és gyömbérrel).

Mit kell tudnod a sáfrány kivonatról?

Ha gyakran fordulsz meg gyógyszertárakban vagy bioboltokban, valószínűleg Te is találkoztál már sáfrány kivonattal. Ez a valódi sáfrány fűszer kivonata – “crocus sativus“, mely hellyel-közzel tartalmazza az eredeti növény jótékony hatásait.

A sáfrány kivonatot előszeretettel használják fel különböző gyógyszerek és táplálék-kiegészítők gyártása során (pl. a korábban említett modern antidepresszáns gyógyszerekben is sáfrány kivonat található), de ahogyan az lenni szokott ennek is van hátulütője.

Egy többszörösen feldolgozott növény/élelmiszer bizony veszíthet azokból a hatásokból, amit az eredeti növény tartalmaz. Így ha lehet, mi azt javasoljuk, hogy kizárólag eredeti, jó minőségű sáfrányt válassz!

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!