Egy mostanság népszerű, de talán sokak számára ismeretlen növény lesz most terítéken. Ásványi anyagokban, nyomelemekben, vitaminokban gazdag élelmiszer, egyfajta álgabona, ami már jó ideje ott csücsül számos reform élelmiszerüzlet vagy drogéria polcain, mégis meglepően kevesen ismerik, fogyasztják hazánkban.
Milyen kár érte! Miért? Mutatjuk!
Kezdjük ott, hogy utánajárunk, mi is a quinoa (ejtsd:kinoa)?!
Az utóbbi évtizedben különösen fontossá vált, hogy gyomorkímélő, egészséges és/vagy alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat fogyasszunk, pláne ami a köreteinket illeti. Így vette át a hasábburgonya, a fehér rizs, a tészták helyét a bulgur, a hajdina, a köles, kuszkusz és persze a quinoa is, mint alternatív, de ízletes köretek.
A quinoa egy dél-amerikai, álgabonának is nevezett, lágyszárú növény, mely elsősorban Peru és Bolívia termőföldjein található meg. Maga a növény a disznóparéj családjába tartozik, hétköznapibb elnevezése a rizsparéj. A rizsparéj embermagasságig nőhet, és a szár csúcsán találjuk az értékes, köretként fogyasztható magokat.
Hazánkban többféleképp is megtalálhatjuk: a magot, puffasztott változatban, de akár pelyhesítve is, sőt a lisztje is népszerűvé vált.
A szakértők és a növénytani leírások alapján több mint 100 fajtája ismeret, de hazánkba három fő típus érkezik: fehér, fekete és vörös quinoa.
A gluténérzékenyek, cölikáliában szenvedők is kedvelik, hiszen maga a növény természetes módon gluténmentes (megjegyzés: persze minden esetben adott forgalmazó külön nyilatkozatot kell tegyen, hogy a keresztszennyeződés lehetősége fennáll-e?!)
Természetesen nem csak a gluténérzékenyek kedvelik, mindenki számára módfelett értékes élelmiszer, tele ásványi anyagokkal és nyomelemekkel, melyek mind az egészségünket szolgálják!
Milyen ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaz?
Kiemelkedően gazdag forrása a kalciumnak, magnéziumnak, vasnak, foszfornak. A kalcium jó a csontozatnak és az idegrendszernek, a magnézium önmaga is oly komplex hatással bír, melyről külön blog bejegyzést is írhatnék. Hogy a legfontosabbakat említsem, hatással van az idegrendszerünkre, az izomzatra, hozzájárul az immunrendszer épségéhez. Különösen fontos, hogy magnéziumot D-vitamin és kalcium pótlásánál szintén fogyasszunk!
A vas a vérképzésben kap kiemelt szerepet, a foszfor szintén csontok képződésében vesz részt, de hatással van az anyagcserére is.
Rengeteg fontos vitamint tartalmaz: B-vitaminokat (B1, B2, B3), C-, E-vitamint és ß–karotint. (Ez utóbbi három fontos antioxidáns, tehát jelentősen hozzájárul a káros szabad gyökök hatástalanításához.)
Átlagon felüli fehérjetartalma miatt vegetáriánusoknak és vegánoknak kiváló táplálék. Alacsonyabb szénhidrát tartalma alkalmassá teszi fogyókúrák, diéták egyik alapanyagának. Elegendő folyadék fogyasztása mellett magas rosttartalma által tisztítja, méregteleníti a bélrendszert. Lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, így hosszan tartó jóllakottság érzetet biztosít.
Semleges íze és egyszerű, gyors elkészítése miatt alkalmas köretnek, édességekhez, kásákhoz, salátákhoz, gyümölcsökhöz.
Az emberi szervezetre gyakorolt hatása egészen bámulatos. Magas antioxidánstartalma miatt (még a málnánál vagy az áfonyánál is magasabb értékkel bír) felveszi a harcot a szabadgyökök ellen, küzd a megbetegedésekkel, az öregedés és a stressz tüneteivel.
Gyulladáscsökkentő és gyulladásgátló hatású (omega-3 zsírsav tartalma miatt is). B-vitamin tartalmának köszönhetően segít a migrénes fejfájáson, az idegrendszer egyes megbetegedésein.
Sokoldalú, komplex és igen ízletes növény.
Elkészítésénél figyeljünk rá, hogy dupla mennyiségű vizet használjunk a főzéséhez, ám előtte mossuk meg az alapanyagot! Erre azért van szükség, mert egy keserű anyag, úgy nevezett szaponin réteg borítja felszínét. Maximum 15 percre lesz szükség alacsony lángon ahhoz, hogy a quinoa készre főjön. Ha még némi víz maradt volna rajta, akkor azt nyugodtan hagyjuk az edényben, a magok ugyanis képesek magukba szívni a nedvességet a rizshez hasonlóan.
Egytálételekhez, salátákhoz és desszertekhez is használják, puffasztott és pelyhesített változatával a müzlikben és reggeliző pelyhekben találkozhatunk, lisztjével pedig számos esetben kiválthatjuk a hagyományos fehér lisztet.
Milyen receptet ajánlok hozzá?
Először is itt egy korábbi receptünk. -> https://heavenuts.hu/quinoa-salata-mennyei-fogas-a-hetkoznapokban/
De hamarosan új receptet osztunk meg, érdemes figyelni az oldalt! 🙂