A görögszéna csodája

A görögszénáról talán sokan nem is sejtjük hányféle csodálatos, jótékony hatással rendelkezik, mennyire sokoldalú növény. Pedig gyakorlatilag egy olyan kis magról beszélünk, mely szinte minden konyhában megtalálhatónak kéne lennie.

A görögszéna a hüvelyesek családjába tartozik, és meglepő vagy sem, de nem görög, csupán elnevezésében. Valójában Ázsiából származik, és az egyik legrégebbről ismert gyógynövény!

Már az ókori egyiptomiak és perzsák is használták, főként a kóros soványságot és az étvágytalanságot kezelték zúzott magvaival. Annyira hatékonyan működött, hogy az arab orvosok sok esetben a vékonyabb menyasszonyokat görögszéna kúrára fogták, hogy az esküvőjük napjára szépek, és az akkori ideálnak megfelelően kellően gömbölydedek legyenek. Rómában a gladiátorok menüjének egyik rendszeres összetevője volt, hiszen remek energia- és tápanyagforrás. (Napjainkban a testépítők és más sportolók is az izmok fejlesztésére használják.)

Ennek ellenére a középkorig főként az állatok élelmezésére használtak, erre utal a növény „széna” elnevezése is.

Elsősorban sárgás magjait fogyasztják, de mára a csírái és a zsenge növény is teríték lesz. Indiában párolva, köretként fogyasztják.

Fantasztikus fűszernövény, mely az indiai Kiváló fűszernövény, a curry és számos chutney egyik legfontosabb alapanyaga. Ezen kívül vegetáriánus, rizses fogásokat ízesíthetünk vele. Egyiptomban kenyerekhez, teákhoz adják. Markáns, ánizsos illata, aromája van.

Gyógyhatásait sajnos csak a középkorban kezdték újra értékelni, elterjedésében a bencés barátok játszottak főszerepet. Saját készítésű főzeteikbe és gyomorkeserűkbe keverve a görögszénát emésztés-serkentőként alkalmazták. Illetve vele óvták magukat a fertőző betegségekkel szemben, valamint külsőleg használva sebeket, fekélyeket gyógyítottak általa. Régóta használják afrodiziákumként, mellnövesztőként és a tejtermelés fokozására (ezen tulajdonsága miatt fogyasztását napjaink szoptatós kismamáinak is javasolják). A görögszéna ezen kívül hatékony szélhajtó, valamint megszünteti a kellemetlen puffadást. Magas tápértéke, vitamin- (A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, C-, D- és E-vitamin), illetve ásványi anyagokban, nyomelemekben, úgy mint: vas, magnézium, réz, kalcium.

Felsorolni is nehéz hányféle problémára javallott fogyasztása: fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő. Enyhíti a különféle gyomor- és bélpanaszokat (puffadás, IBS tünetei, székrekedés,stb), erősíti az immunrendszert, igazi antioxidáns, rákmegelőző hatással bír.

Csökkenti a szervezet LDL (rossz) koleszterin szintjét, eltávolítja a lerakódásokat az érfalakról, így hozzájárul egyes szív- és érrendszeri betegségek elkerüléséhez.

Kifejezetten ajánlott a megfelelő vércukorszint fenntartásához és eléréséhez.

Mérsékli a torokfájást, oldja a hurutot, enyhíti a köhögést és lázat. Kiváló májvédő, túlzott alkoholfogyasztás vagy májbetegségek esetén hatékonyan regenerálja a sérült májszöveteket, ösztönzi a máj egészséges működését.

A hölgyek számára nem csak a szoptatás időszakában remek barát, de emellett szabályozza és megkönnyíti a menstruációt, csökkenti a klimax kellemetlen tüneteit (hőhullámok, görcsök), valamint csökkenti a csontritkulás kockázatát.

Külsőleg alkalmazva a görögszéna főzete alkalmas a pattanásos, ekcémás és gyulladt bőr nyugtatására, a sebek gyógyulását támogatja.

Láthatjuk tehát, hogy igen sokrétű kis eszköz, melyet bizony jó ha tartunk otthon.

Görögszéna mag tea készítése:

Fogyasztása: naponta 2-3 teáskanálnyi adaggal kezdjünk. Teát is készíthetünk: 1-2 teáskanál görögszéna magot tegyünk 2-2,5 dl vízbe, forraljuk együtt 5, maximum 10 percig, majd hagyjuk hűlni, szűrjük le és kevés agavé sziruppal vagy mézzel édesítve igyuk meg.

Érdemes étkezés után fogyasztani. Naponta 2-3 kis csészével is ihatunk belőle, az erre érzékenyeknél mellékhatásaként gázosodás és hasmenés jelentkezhet, de ezek pár nap alatt elmúlnak.

Cukorbetegség esetén kifejezetten ajánlott, ugyanis lassítja a cukor felszívódását.

Terheseknek fogyasztása egyáltalán nem ajánlott, mivel méhösszehúzódást idézhet elő. Ezen kívül, akik vércukor és koleszterincsökkentő gyógyszereket szednek, vagy allergiások a mogyoróra, kerüljék fogyasztását!

 

A konyhában őrölt változatát is használhatjuk, többek között indiai, vegán és egyéb ételekhez.