Már nagyon sokféle olajos mag között válogathatunk, ha kedvünk támad ropogtatni valamit. A mára már jól ismert dió, mandula, földi– és törökmogyoró mellett kalandozhatunk az ízek világában, a csonthéjasok rengeteg fajtájának hála.
Az egyik talán itthon újabbnak számító, különlegesség a paradió vagy ismertebb nevén: brazildió.
A paradiónak hívott gyümölcs, az Amazonas felső medencéjében található, vadon növekvő fa magja. Ez a fa akár 30-45, sőt ritkán akár 50 méter magasra is megnőhet.
A paradió szeléntartalma és hatása a szervezetre
A paradió kellemes, édeskés, jellegzetes ízű, és számtalan pozitív hatása van az egészségünkre. Gazdag forrása vitaminoknak, ásványi anyagoknak. Található benne szelén, foszfor, magnézium, réz, kálium.
Napi 1-2 szem már fedezi a napi igényt szelénből!
A foszfornak hála, a csontjainkért, fogainkért tehetünk. A magnézium az izmoknak kedvez, enyhít a görcsös panaszokon, csökkenti a fáradtságot, stresszt. A kálium az idegrendszerünket támogatja.
A paradiónak magas a kalória- és a zsírtartalma, ez utóbbi elsősorban a telítetlen zsírsavak magas tartalmának köszönhető, amelyek felelősek a „rossz” koleszterin szintjének szabályozásáért vagy a magas vérnyomás csökkentéséért.
A paradió felhasználása
Természetesen magjáért termesztik elsősorban, amit önmagában, de sütemények, desszertek, magkeverékek és saláták kiegészítéseként is fogyaszthatunk. Más diófélékhez hasonlóan krémesítve is kedvelik a paradiót.
Toktermését dísztárgyak készítésénél használják fel.
Magjából olajat is nyernek, melyet a kozmetikai ipar is kedvel, sejtmegújító és ápoló tulajdonságainak köszönhetően.
A paradió hatása a bőrre
Mivel rendkívül gazdag vitamin- és ásványi anyag forrás, javítja a bőr megjelenését. A paradió szelén tartalmának hála, a szemünk alatti sötét karikákon is enyhíthetünk. Már egyetlen darab a napi szelénszükséglet 135 százalékát tartalmazza, ami serkenti a szervezetünk kollagén termelését. Az elasztint is megőrzi ez az ásványi anyag, ennek köszönhetően pedig sima és feszes marad a bőrünk.
A paradió antioxidánsként is funkcionál, így megakadályozza az UV sugárzás hatására kialakuló szabad gyökök keletkezését. Az UV sugarak ellen a brazil dióban található réz is komoly segítséget nyújt, mivel hozzájárul a melanin termeléséhez, a rengeteg E-vitamin pedig a hidratálásért felelős.
A paradió és a pajzsmirigy
A brazildió (paradió) sokféle betegség és panasz esetén nyújt természetes enyhülést, segítséget. A szív- és érrendszeri, illetve az idegrendszeri gondokon túl talán a pajzsmirigy eltérései esetén hasznos. A már említett szelénnek (amellett, hogy antioxidáns és antivirális hatású ásványi anyag) nagy jelentősége van a „pajzsmirigyhormon” képzésében, aktív T3 előállításában és felhasználásában. Pozitív hatásait napi 200 mikrogramm szelén pótlással biztosíthatjuk, mely mindössze két darab brazil dió fogyasztásával megoldható.