Az előző bejegyzésben a mandula lisztet kezdtük picit mélyebben, részletesebben kivesézni. Most, hogy ne legyen olyan tömény a téma, hoztunk egy szuper receptet vele.
Természetesen ki, hogy van ezzel, de mi rajongunk Olaszországért és Szicíliáért. A két ország a „közhiedelemmel” ellentétben sok mindenben eltér. Más a mentalitás, másabb szokásokat figyelhetünk meg. De természetesen sok közös is van, ezek közül az egyik, a mandulás keksz. Egy puha, édes, mennyei finomság, a „Pasticcini alle Mandorle” (ejtsd: pászticcsíni alle mándorle)
Talán kicsit másképp készül a szicíliai, de akárhol is fogyasztottam eddig, mindig rabul ejtett az íze.
Nem épp alakbarát, de egy erős, olasz kávé mellé, mennyei finomság. Lehetetlen ellenállni.
Hozzávalók:
- 3 bögre (300 g) mandula liszt
- 1 bögre (200 g) cukor helyettesítő (eritrit vagy xilit), – próbáljuk kerülni a cukrot, bár tradicionálisan kristálycukorral lenne az igazi
- egy csipet só
- 1 nagy citrom (vagy 2 kicsi) reszelt héja
- 1 vanília kikapart magja (vagy 1 teáskanál kivonat)
- negyed teáskanál mandula kivonat/aroma
- 3 közpes tojás – csak a fehérje
- a forgatáshoz/hempergetéshez porcukor (házilag!! akár xilitből, eritritből, vagy mégis cukorból készítjük. 1 perc alatt kész! )
- kb 20-22 db mandula vagy kandírozott gyümölcs pl.: egy fél cseresznye (ízlés szerint) a közepébe
Elkészítése:
Kb 15 perc a tészta összeállítása, 15-20 perc a sütése.
- A sütőt 180°C-ra melegítsük elő.
- Egy nagy tálban keverjük össze a mandula lisztet a „cukorral”, adjunk hozzá egy csipet sót, a citrom reszelt héját és ezt is keverjük össze alaposan.
- Adjuk hozzá a vaníliát (vagy kivonatot), a mandula kivonatot és a tojásfehérjéket (nem kell felverni, csak „simán” a fehérjéket használjuk!). Alaposan keverjük, gyúrjuk össze, amíg egy puha, de még picit ragacsos, formázható masszát kapunk. (Ha száraz lenne a tészta, még tegyünk hozzá tojásfehérjét; ha pedig túl nedvesnek érezzük, akkor több mandula lisztet!)
- Formázzunk kis golyókat. 1-1 adag körülbelül egy nagy evőkanál. (kb mint egy kis túrógombóc J )
- A kis golyókat forgassuk meg alaposan porcukorban (de ez elhagyható, e nélkül is finom lesz).
- Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük el egyenletesen a golyókat, mindegyik közepére/tetejére nyomjuk egy darab mandulát vagy valamilyen kandírozott gyümölcsöt.
- Az előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt süssük meg. Enyhén aranybarnás színt kap a tészta (az alján, a széleken).
- Hagyjuk kihűlni és hamm, élvezzük a csodás ízt!