Nagyon különleges, ízletes, puha receptet ajánlunk ma Nektek. Sosem megoldás, ha megvonjuk magunkat a finom falatokat, mindössze maximum újra kell gondolni néhány alapanyagot. A mértékletesség persze mindenhez a kulcs.
Egy könnyű, kevert süteményt mutatunk, amiben a narancs és az olívaolaj páratlan párost alkot és biztosan örömünket leljük benne (a készítésében is, nem csak elfogyasztásában).
Néhány alapanyag, egy kisebb torta-/sütemény és maximum egy óra kell összeállítással együtt.
Hozzávalók:
- 3-4 nagy narancs
- 3 tojás
- 160-170 g eritrit vagy xilit
- 1 vanília rúd kikapart belseje
- 125 g olívaolaj (kb 125 ml)
- negyed tk szódabikarbóna
- 1 tk sütőpor
- 25 g fehér vagy teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 1 csipet só
- 50g mandula liszt vagy apróra tört mandula
A formához:
- 3 ek vaj
- 4 kanál eritrit vagy xilit
- 3-4 ek mandula liszt vagy apróra tört mandula
Elkészítés:
A tojásokat elkezdem felverni, a cukorhelyettesítőt apránként adagolom hozzá és fehéredésig habosítom, hozzáadom a vaníliát és még picit vele is felverem.
A kifehéredett tojáshabhoz óvatosan, lassan hozzácsurgatom az olívaolajat és lassan együtt verem a kettőt.
Ehhez adok 2 narancs kifacsart levét, majd kisebb adagokban hozzászitálom a lisztet (amit sütőporral és a szódabikarbónával előtte elkeverek), majd egy csipet sót és a mandulát.
A formát kivajazom, megszórom cukorhelyettesítővel. A maradék 1-2 narancsot megmosom, majd vékonyra szeletelem és a szeletekkel kibélelem a formát/edényt. A közte lévő réseket és magát a narancsokat is megszórom apróra szeletelt, tört mandulával (esetleg dióval).
Óvatosan ráöntöm a masszát és 160 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 30-40 perc alatt aranybarnára sütöm.