Legyen tél vagy nyár, mi mindig rajongunk a könnyű, gyümölcsös pitékért. Nyáron, nyár végén viszont a friss gyümölcsöknek hála, mennyei desszerteket tudunk kreálni. Az egyik nagy kedvenc a clafoutis ejtsd: klafuti).
Ez egy francia eredetű pite, ami picit más, mint a hagyományos, ugyanis a széle picit ropogós, belül pedig inkább krémes, puha, remegős, szétomlik a szánkban…Mmmm, egyszerűen mmmmmennyei! Az eredeti recept szerint magozatlan fekete cseresznye kerül bele, de a világ megimádta, és elterjedt megannyi változat.
Mi most sárgabarackkal készítettük, paleo verzióban. Langyosan, házi porcukorral (lehetőleg eritritből vagy xilitből) az igazi.
Hozzávalók:
- 3 dl mandula ital (vagy más növényi ital)
- 1 vanília rúd kikapart magja (vagy 1 tk vanília aroma)
- 3 közepes tojás
- 10 dkg eritrit (vagy xilit)
- 8 dkg darált mandula
- 2 evőkanál durvára aprított mandula
- 40 dkg sárgabarack
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítem 180 fokra, majd egy 24-26 cm átmérőjű piteformát kivajazok.
- A barackokat megmosom, kimagozom, kettévágom, beleszórom a piteformába és egyenletesen elrendezem.
- A tojásokat alaposan elkeverem az eritrittel (vagy xilittel), és a vaníliával. Hozzákeverem a darált mandulát.
- Hozzáöntöm a mandula (vagy más növényi) tejet és belekeverem a 2 evőkanál durvára aprított mandulát. Az egészes alaposan eldolgozom.
- A masszát ráöntöm a gyümölcsre. A sütő középső rácsára teszem, és kb 35-40 percig sütöm, amíg a teteje picit megpirul.
A tetejét ehető virágokkal diszítve varázslatos, tündérmesét idéző pitét tálalhatunk. Cukormentes vanília fagylalttal kínálva igazi nyári csemege.
Természetesen más gyümölcsöket is használhatunk: áfonyát, meggyet, cseresznyét, almát. A vanília mellett pedig pici fahéjat is keverhetünk a tésztánkba.
Már csak a pikniktakaró kell, egy nagy fa hűs árnyéka, házi limonádé.. na meg a jó társaság, akivel megosztjuk a finomságot.