Beköszöntött a jó idő, egyre forróbbak a napok, tikkasztóbb a meleg? Az egészséges étkezés eleme, hogy elegendő folyadékot is fogyasztunk. Elsősorban tiszta vizet, emellett zöld, fehér vagy valamilyen gyógyhatással bíró teát, folyadékot is. A melegben pedig mi esne az egyik legjobban, mint egy nagy pohár jeges tea? Na de nem ám a bolti, hanem amit mi magunk készítünk! Ezerféle ízt létre tudunk hozni, tényleg csak a képzelet szab határt. Ehhez pedig az alap hozzávaló valamilyen finom tea.
Megmutatjuk, hogy mi az a jeges tea recept, amit egyéni ízlésnek megfelelően lehet variálni, és ez által egészséges italt tudunk létrehozni.
Jeges tea készítése
A jeges tea vagy ice tea nem egy bonyolult dolog, mégis lehet igazán mesterien készíteni, ahol csodálatos ízek gazdagítják a jéghideg frissítőnket. Ha pedig azt szeretnénk, hogy nyári szomjoltónk ne tartalmazzon ízfokozókat, mesterséges színezékeket, aromákat, cukrot, akkor természetesen készüljön a jeges tea házilag. Ehhez csupán válasszunk egy igazán jó tea alapot (pl.: hibiszkuszvirág, moringa, citromfű, zöld tea, stb)!
A mi nagy kedvencünk alapanyag szempontjából a hibiszkuszvirág tea. Káprázatos szépsége mellett a hibiszkusz virág bámulatos hatással is bír szervezetünkre. Sokféle egészségügyi gondra gyógyír lehet, vagy épp megelőzi azok kialakulását. Erősíti az immunrendszerünket, gyulladáscsökkentő és antibakteriális, szabályozza a vérnyomást, támogatja a májunkat, enyhíti a menstruációs panaszokat (görcsök, hangulatingadozás, rossz kedélyállapot, stb), csak hogy párat említsünk.
- Először is készítsünk egy nagy adag teát. Hagyjuk kihűlni.
- Vegyünk elő egy nagy kancsót/üveget
- A kancsóba mehet a jégkocka, friss gyümölcsök kockára, szeletekre vágva (pl. málnát, epret, narancsot, citromot, stb.; vagy épp menta leveleket). A különlegesebb, fűszeresebb ízvilágot kedvelőknek a gyömbéres, szegfűszeges, fahéjas ízvilág is tökéletes választás lehet!
- Öntsük át az üvegbe, hagyjuk egy ideig ázni, majd szűrjük le!
- Ha már nem meleg, hűtőben tároljuk tálalásig!
- Extra jégkockákkal és mentával, citromkarikákkal díszítve kínáljuk!
Természetesen száz és százféle receptet alkothatunk. A kedvenc gyümölcseinkkel mindig feldobhatjuk, jöhet a zamatos barack, vagy egy kis lédús mangó, a bogyós gyümölcsök pedig mindig remek választásnak bizonyulnak. De készíthetünk tápióka gyönggyel bubble teát is, vagy házi bodza szörppel/ sziruppal is gazdagíthatjuk!