A görögszénáról talán sokan nem is sejtjük hányféle csodálatos, jótékony hatással rendelkezik, mennyire sokoldalú növény. Minden konyhában ott lenne a helye, hiszen fűszernövényként is megállja a helyét. Az indiai a curry és számos chutney egyik legfontosabb alapanyaga. Ezen kívül vegetáriánus, rizses fogásokat ízesíthetünk vele. Egyiptomban kenyerekhez, teákhoz adják. Markáns, ánizsos illata, aromája van
Röviden a görögszéna történelméről
Már az ókori egyiptomiak és perzsák is használták, főként a kóros soványságot és az étvágytalanságot kezelték zúzott magvaival. Annyira hatékonyan működött, hogy az arab orvosok sok esetben a vékonyabb menyasszonyokat görögszéna kúrára fogták, hogy az esküvőjük napjára szépek, és az akkori ideálnak megfelelően kellően gömbölydedek legyenek. Rómában a gladiátorok menüjének egyik rendszeres összetevője volt, hiszen remek energia- és tápanyagforrás. (Napjainkban a testépítők és más sportolók is az izmok fejlesztésére használják.)
A görögszénamag felhasználása azonban nem a fűszer voltában merül ki. Számtalan gyógyhatása ismert. Napjaink kismamái mai napig fogyasztják teaként vagy őrülve, vitaminkészítmény részeként, mert az anyatej mennyiségét növeli, minőségét javítja.
Gyógyhatásait sajnos csak a középkorban kezdték újra értékelni, elterjedésében a bencés barátok játszottak főszerepet. Saját készítésű főzeteikbe és gyomorkeserűkbe keverve a görögszénát emésztés-serkentőként alkalmazták. Illetve vele óvták magukat a fertőző betegségekkel szemben, valamint külsőleg használva sebeket, fekélyeket gyógyítottak általa. Régóta használják afrodiziákumként, mellnövesztőként és a tejtermelés fokozására (ezen tulajdonsága miatt fogyasztását napjaink szoptatós kismamáinak is javasolják). A görögszéna ezen kívül hatékony szélhajtó, valamint megszünteti a kellemetlen puffadást. Magas tápértéke, gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, C-, D- és E-vitamin) és ásványi anyagokban, nyomelemekben, úgy mint: vas, magnézium, réz, kalcium.
A görögszénamag jótékony hatásai
Felsorolni is nehéz hányféle problémára javallott fogyasztása: fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő. Enyhíti a különféle gyomor- és bélpanaszokat (puffadás, IBS tünetei, székrekedés,stb), erősíti az immunrendszert, igazi antioxidáns, rákmegelőző hatással bír. Csökkenti a szervezet LDL (rossz) koleszterin szintjét, eltávolítja a lerakódásokat az érfalakról, így hozzájárul egyes szív- és érrendszeri betegségek elkerüléséhez. Kifejezetten ajánlott a megfelelő vércukorszint fenntartásához és eléréséhez.
A hölgyek számára nem csak a szoptatás időszakában remek barát, de emellett szabályozza és megkönnyíti a menstruációt, csökkenti a klimax kellemetlen tüneteit (hőhullámok, görcsök), valamint csökkenti a csontritkulás kockázatát.
Külsőleg alkalmazva a görögszéna főzete alkalmas a pattanásos, ekcémás és gyulladt bőr nyugtatására, a sebek gyógyulását támogatja.
A görögszénamag tea elkészítése
Bár fogyaszthatjuk porítva is, ételeinkben is, de talán a legnépszerűbb formája, ha a teánkhoz adjuk, vagy pusztán ebből készítünk teát. A görögszénamag tea főzése pedig semmivel sem nehezebb, mint bármely másiké.
Elkészítése: 1-2 teáskanál görögszéna magot tegyünk 2-2,5 dl vízbe, forraljuk együtt 5, maximum 10 percig, majd hagyjuk hűlni, szűrjük le és kevés agavé sziruppal vagy mézzel édesítve igyuk meg.
Érdemes étkezés után fogyasztani. Naponta 2-3 kis csészével is ihatunk belőle, az erre érzékenyeknél mellékhatásaként gázosodás és hasmenés jelentkezhet, de ezek pár nap alatt elmúlnak.
Görögszénamag recept
A görögszéna magot poríthatjuk is, vagy vehetjük már őrölt változatban is, ekkor fűszerként tudjuk kiélvezni ízét és jótékony hatásait. Indiai curry-hez kiválóan alkalmas, feldobja az étel ízét. Temérdek fantasztikus receptet találunk az interneten, de mi is fogunk még megosztani ezzel készült ételt.