Rohanó mindennapjainkban szükségünk van olyan receptekre, amik egyszerre ízletesek és mégis pikk-pakk elkészülünk vele. Egy átlag háziasszonynak nem egyszerű lavíroznia a munka, gyerekek és az otthoni teendők sokasága között, még sem lehet megállni.
Nos, megint egy olyan recepttel készültünk, ami megfelel a nyomás alatt álló anyukáknak, a konyhaművészetben kevésbé jártasoknak, vagy azoknak, akik egyszerűt, de különlegeset ennének.
A bulgurral töltött kaliforniai paprika színei az őszt idézik. A töltetlék természetesen tetszőlegesen tehető más zöldségbe is, érdemes kikísérletezni cukkinivel, padlizsánnal is akár (ezeket előtte enyhén sózott vízbe picit „előfőzzük”, puhítjuk).
Kínálhatjuk köretként, ebben az esetben fejenként egy fél paprikát számoljunk. Vagy lehet főétel, főfogás is, ekkor 2-3 felet tálalunk személyenként.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 felaprított fokhagyma
- 1 fej hagyma, apróra kockázva
- 1,5 bögre alaplé (kb 350-400 ml)
- 1 bögre bulgur (kb 130 g)
- 30-40 g fenyőmag (elhagyható)
- 3 evőkanál friss petrezselyem, felaprítva (fagyasztott vagy szárított is használható)
- 2 evőkanál friss menta (elhagyható)
- 3 db, nagy kaliforniai paprika
- só, bors, porpaprika
- ízlés szerint gomba is adható hozzá, kb 30 dkg
- opcionálisan: sajt, pl feta, de sima trappista is lehet
A szószhoz:
- 10 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt (pl tönköly)
- 4 dl alaplé
- 1 dl főzőtejszín
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát az olíva olajon üvegesre párolom, majd hozzáadom a fokhagymát. (Ha gombával készítem, itt adom hozzá az apróra vágott, friss gombát).
Megsózom, – borsozom, esetleg a tűzről lehúzva paprikával megszórhatom (ez elhagyható).
A bulgurt alaposan átmosom, majd a hagymához (és gombához) öntöm, duplamennyiségű alaplével öntöm fel (ha ezzel nem tudunk foglalkozni, akkor vízzel). Körülbelül 5-6 percig főzöm, majd lehúzom a tűzről és 10-15 percig hagyom állni. (Megszívja magát.)
Száraz serpenyőben megpirítom picit a fenyőmagot.
Összekeverem a fenyőmagot, (ha van, gombát) a bulgurral. Fűszerezem felaprított petrezselyemmel, mentával.
A megmosott paprikákat félbevágom, kivágom a csumájukat. Elosztom a tölteléket a paprikákban. Ha sajttal készítem, rámorzsolom a fetát, vagy megszórom reszelt sajttal.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket, és 180 fokos sütőben 20-25 percig sütöm. (A sajt picit megolvad, pirul a tetején, a paprika picit „megfonnyad”).
Házi fokhagymás szószt kínálhatok hozzá.
Ehhez a fokhagyma gerezdeket fokhagymanyomon átpasszírozom, majd vajon megdinsztelem. Hozzáadom a lisztet, világos rántást készítek.
Ha hűlt picit, felöntöm kevés alaplével, és bőven tejszínnel, és addig főzöm, kavargatom, amíg szépen besűrűsödik a mártás.
Hűlés közben még sűrűsödik, ezzel számoljunk!
Természetesen vegán vagy hagyományos tejföllel tálalva is fantasztikusan finom.
Ahogy fentebb is írtam, készíthetjük cukkínivel, padlizsánnal, de akár paradicsommal is, stb.