A zöld kávé hatása – ezért fogyaszd!

Zöld kávé hatásairól írunk - vajon miért érdemes fogyasztanod a hagyományos kávé vagy tea helyett? Tudd meg a cikkből!

Mindenkinek van egy jól bevált reggeli rutinja, melynek a legtöbb esetben eleme valamely reggeli forró ital, tea vagy kávé. A kávézás kultusza pedig pont olyan fontos és elterjedt lett, mint a teaféléké. Mindenki másképp szereti, röviden vagy hosszan, feketén vagy tejjel, édesen vagy kesernyésen. Azonban jó tudni, hogy van még választási lehetőségünk ezeken túl is, ezek közül az egyik pedig a zöld kávé, mely nem csak stimuláló hatású, de káprázatos étrend-kiegészítő is.

A zöld kávé hatása

Valójában a zöld kávé nyers kávészemeket jelent, azaz nem egy bizonyos típusú kávéfajta. Az egyetlen különbség a fekete és a zöld kávé között a kávébab feldolgozásának módja. Az előbbi pörkölt kávébabból készül, granulált, őrölt és oldható formában.

A zöld kávét, azaz nyers kávét nem vetik alá a pörkölési folyamatnak, amely jellegzetes színét, finomabb ízét és aromáját eredményezi. Mindez a pirolízis hiányának tudható be, amely a szemek termikus feldolgozása során következik be. Ezért is más a zöld és a feketekávé intenzitása.

De mégis az egyik legfőbb kérdés akkor, hogy a zöld kávé mire jó, miért érdemes fogyasztani?!

A zöld kávé diétás és méregtelenítő italnak számít, ezen kívül pedig számos egészségre gyakorolt pozitív hatása ismert. Hatása összehasonlítható a zöld tea antioxidáns tulajdonságával.

A zöld kávé jótékony hatásai

Azon túl, hogy diétás ital, sokféle gyógyhatását ismerte meg a világ, ezek miatt fogyasztják immár oly sokan világszerte.

Népszerűsége elsősorban a vércukor- és koleszterinszint csökkentésére, a szabad gyökök hatásainak kiküszöbölésére, valamint a fogszuvasodás, az elhízás és a rák megelőzésére gyakorolt ​​hatásában keresendő. A nyers kávébabban található klorogén savak rendkívül hasznos anyagok. Ezek természetes antioxidánsok, gyulladáscsökkentő, tisztító és rákellenes tulajdonságokkal. Ezenkívül a zöld kávét gyakran a fogyókúra természetes eszközének és étrend-kiegészítőnek tekintik, hisz klorogénsav tartalma képes csökkenteni a zsírszövet mennyiségét, segít a májnak feldolgozni a zsírt.

A zöld kávét nagyon ritkán értékesítik granulált formában, sokkal gyakrabban találkozhat vele őrölt formában. Ennek oka a nyers mag keménysége, amelyeket nehéz otthoni darálóban darálni.

Hogyan készítsd el a zöld kávét, ha jótékony hatásokat szeretnél elérni?

Az elkészítés módja hasonló – 2-3 teáskanálnyi adagot egy csészébe teszünk, és 200 ml forró, de nem forrásban lévő (kb 100 °C) vízzel leöntjük. Néhány percig kell a zöld kávét ily módon főzni, majd a kávézacc az aljára süllyed, és a főzet készen áll az fogyasztásra. (A kávézacc leszűrhető).

A zöld kávé másik leggyakoribb elkészítési módja, amikor a zöldkávét a klasszikus pörkölt kávéval keverik, és hagyományos kávéfőzőn főzik le. Az így elkészített kávé íze a fekete kávéé, de messze nem olyan erős, és a zöld kávé kedvező hatásai is megmaradnak. Az íze enyhébb, mint a fekete kávénak, de hatása nem kevésbé intenzív. Ugyanolyan koffeint tartalmaz, mint a kis fekete – ennek köszönhetően nagyon stimuláló is.

A zöld őrölt kávé sok polifenolt és más hasznos anyagot tartalmaz, ezért érdemes a fekete helyett vagy azzal 1:3 arányban keverve fogyasztani. A reggeli espresso, cappuccino kedvelői azonban csalódhatnak. A zöld kávé íze nem hasonlít a fekete kávééra, bár ugyanúgy serkentően hat. Ugyanakkor kíméletesebb az emésztőrendszer számára, azoknak különösen vonzó lehet, akik egyszerűen nem szeretik az erős fekete kávét. A lágyabb, kissé savanykás kávé megszokásának jó módja, ha fahéjat, kardamomot, gyömbért vagy a kedvenc édesítőnket adjuk hozzá.

A zöld kávé hátrányai

Számos kísérlet során vizsgálták a zöldkávé biztonságosságát, amik egytől-egyig pozitív eredményekről számolnak be. Azonban mint minden esetben, itt is elmondjuk, hogy mikor érdemes kerülnünk fogyasztását.

Ilyen eset például a koffeinérzékenység. Ha valakinek a koffein problémákat okoz, mint például idegességet és fejfájást, akkor a zöld kávé fogyasztása sem javasolt.

Ezt sem szabad túlzásba vinni, s bár a zöld kávé mellékhatásai nem ismertek, nem jelentősek, a kiegyensúlyozott étrendet kell szem előtt tartani. Illetve egyértelműen hangsúlyozzuk, hogy a zöld kávé terhesség alatt egyáltalán nem ajánlott és gyermekek sem fogyaszthatják.

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!