L-aszkorbinsav, avagy a C-vitamin nyomában

Itt a tél a nyakunkon, hideg van, néha szeles, ködös, utálatos az idő. Az őszi-téli időszak beköszöntével a megfázásos betegségek, felsőlégúti panaszok is gyakrabban fordulnak elő.

A szervezetünk számára a C-vitamin az egyik legfontosabb vitamin, ami nem csak ezek ellen a nyavalyák ellen veszi fel a harcot, hanem számos más bajra jó, no meg megelőzésre is.

Na de mi az az L-aszkorbinsav?

C-vitamin vagy L-aszkorbinsav? Mi a különbség? Igazából semmi. Csupán a “hivatalos” kémia megnevezése.

Akár természetes forrásból vonják ki (gyümölcs, zöldség), akár egy laborban lett előállítva, ugyanazt a vegyületet kapjuk. Tehát L-aszkorbinsav = C-vitamin.
Az elnevezés (ascorbin), az “A” fosztóképzőből és a + scorbuticus (skorbut) szóból tevődik össze, ahol a scorbin a skorbutra utal. Hiszen ennek hiánya a szervezetünkben skorbuthoz vezethet.

Miért fontos az L-aszkorbinsav (C-vitamin)?

Természetesen az élelmiszerekben is előfordul mint a citrusfélékben, számos zöldségben (pl paprika), bogyós gyümölcsökben,stb.

Miért fontos? Visszakanyarodva a bejegyzés elejére, sok egyéb pozitív hatása mellett az egyik legfontosabb, hogy a megfázásos betegségek tüneteket enyhíti, melyet a fehérvérsejtek számának növelésével ér el. 

A C-vitamin-hiány betegségben szenvedőknél olyan tünetek jelentkezhetnek, mint az étvágytalanság, fáradtság, fogínyvérzés, gyomor-, bélbántalmak, hajhullás, orrvérzések, valamint lassan gyógyuló sebek és törések.
A vitaminok közül C-vitaminból igényli a szervezetünk a legnagyobb mennyiséget. Az ember számára nap mint nap szükséges a C-vitamin. Ezt a vitamint olyan létfontosságú szervek tárolják, mint a máj, a mellékvese és az agyalapi mirigy.
Gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, részt vesz a csont- és a porcképzésben; segíti a vas felszívódását, a folsavval és a B12-vitaminnal együtt részt vesz a vörösvértestek képződésében.
A B1-vitamin a C-vitaminnal együtt szerepet játszik a stressz elleni védekezésben.
Az L-aszkorbinsav hatására a vénákban ritkábban keletkeznek vérrögök, így csökken a szívroham és az embólia veszélye, de a fehérvérsejtek működéséhez is nélkülözhetetlen. 
Emellett képes semlegesíteni a szabad gyököket, tehát antioxidáns hatása van, javítja és helyreállítja a fizikai teljesítőképességet.
A C-vitamin fogyasztás komoly hatással van a különféle ráktípusok megelőzésében, ill. a tumornövekedés lassításában.
Az aszkorbinsav azaz a C-vitamin egy esszenciális vitamin, tehát az emberi szervezet nem képes előállítani. A szervezet immunvédelmének egyik alapvető eleme, hiánya súlyos problémákhoz vezethet. Mindenekelőtt harmonikus, sokszínű táplálkozással érdemes bejuttatni, de táplálékkiegészítőkkel is helyettesíthető. 

Az L-aszkorbinsav adagolása

A C-vitamin felfedezője Szent-Györgyi Albert ,többek között daganatos betegségekkel, és húsz éven keresztül a sejtszintű szabályozás jelenségeivel foglalkozott. A kutató 93 éves koráig napi rendszerességgel 1000 mg C-vitamint fogyasztott, majd betegség idején az adagot 8-9000 milligrammra növelte. 
Akkor tehát mi mennyit szedjünk belőle?
Ugyan a jelenlegi, hivatalos ajánlások még mindig csak 60-80 mg körüli adagot javasolnak, azonban kutatások szerint hosszabb távon napi 500 milligramm C-vitamin bevitele egészséges emberben nem vált ki kedvezőtlen hatásokat, de rövidtávon, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett az 1000-2000 milligrammos mennyiség sem okozhat egészségügyi problémát. (Fizikai megterhelés esetén a szervezet C-vitamin-igénye növekszik, ezért növelni kell az adagot, és folyamatos pótlásra van szükség.)