Lassan vége a januárnak is, az újesztendőből máris eltelt egy hónap. Ahogy minden évben, idén is életmódváltással indítottak sokan. Ehhez természetesen a tudatos, egészséges(ebb) étkezés is hozzátartozik. Előkerülnek a különféle zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, szuperélelmiszerek, és étrend-kiegészítők. A chia mag, görögszéna mag, máriatövis, útifű maghéj, az algák, mint a spirulina és a chlorella felfedezésre vagy épp újrafelfedezésre kerülnek. Ezek mellett pedig érdekes kis étrend-kiegészítőt mutatunk be, amellyel sokféle egészségügyi panaszt előzhetünk meg vagy enyhíthetünk. Nem utolsó sorban pedig magas C-vitamin tartalma miatt az immunitásunkat is fokozhatjuk. Ez nem más, mint a moringa por. Nem hallottál még róla? Nos, akkor ismerd meg az ájurvédikus orvoslás egyik kedvencét. Íme, a moringa por hatása.
Moringa por – mire jó?
A moringa fa India északi részén őshonos növény. Magját, leveleit Ázsiában és Afrikában is régóta használják, napjainkra pedig az egyik legkedveltebb táplálék-kiegészítő. A levelekből készült por talán a legnépszerűbb.
Gyulladáscsökkentő és sejtvédő hatású, véd az oxidatív stressztől, segít megőrizni a szív egészségét, a benne lévő egészséges zsiradékok pedig csökkentik a koleszterinszintet. Szerepet játszhat a rákmegelőzésben, gátolhatja az érelmeszesedést, a depressziót és szorongást; megelőzheti a migrénes típusú fejfájás kialakulását. Csökkentheti az ízületi gyulladást, energiát adhat és erősítheti az immunrendszert, javíthatja a memóriát.
Hétszer több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs; emellett magas a foszfor, kálium-, kalcium-, vas-, réz-, magnézium-, cink-, béta-karotin-,illetve az A- B-6 és B-12, E- és K-vitamin tartalma. Mindemellett pedig rostban is gazdag a moringa.
A moringa por hatásai
Az indiai Ájurvéda közel 300 betegségre, problémára javasolja a moringa port a hatásai miatt.
A számos antioxidáns és flavonoid kedvezően hat az immunrendszerre, méregteleníti a májat és javítja a kedélyállapotot, így természetes antidepresszánsként és kedélyjavítóként is előszeretettel használják.
Egyensúlyban tartja a hormonokat, lassítja az öregedést, segíthet a menopauza tüneteinek enyhítésében. Fokozza a nemi vágyat, bár a fogamzás sebességét csökkentheti. Laktációs időszakban azonban szintén hasznos lehet, mert serkenti az anyatej-termelést.
A moringa kívül belül támogatja a bőrt, olaját kifejezetten kedvelik a kozmetikában, de porként is használják különféle arcmaszkok készítéséhez.
A moringa por íze
Ahogy írtuk, a port a levelekből készítik, melynek íze enyhén kesernyés, de nagyobb koncentrációban tartalmazzák a növény értékes hatóanyagait.
Moringa por – fogyás
Rosttartalma, a benne található összetevők, ásványi anyagok, nyomelemek megfelelő tápanyaggal látják el a szervezetünket. Számos kísérlet és tudomány allítja, hogy a moringa por csökkenti a zsírsejtképződést és fokozza a zsírbomlást. Nos, élelmiszeripari szempontból mi ezt se cáfolni, se igazolni nem tudjuk, de tény, hogy ha emellett kiegyensúlyozott táplálkozást folytatunk és mozgunk, akkor a kilók valóban könnyebben indulnak meg.
A moringa por fogyasztása
Moringa por fogyasztása esetén naponta kétszer 2-3 grammot ajánlott használni. A legjobb talán vízben feloldani, de gyümölcslevekben, szobahőmérsékletű zöld vagy matcha teában is fogyasztható. A forró italokat kerüljük. Különféle zöld turmixokat is készíthetünk vele: például zöld tea, zöld alma, spenót, uborka, és a moringa por.