Itt a Húsvét, mindenki szívesen enne/készítene fonott kalácsot. Na de olyat, ami bizony belefér a diétánkba (étrendünkbe). Létezik? Még szép!
Egy gyönyörű, nagy, ízletes, puha kalács recept, melyet pont el tudunk készíteni az ünnep hétvégéjén és hétfőre már egy foszlós, mennyei péksütit majszolhatunk, ami még az alakunkhoz is kíméletes!
Vigyázat, gyorsan fogy!
Hozzávalók:
- 500 g zabpehely liszt
- 3 dkg margarin
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej (természetesen még jobb a növényi: zab-, mandula-, esetleg kókusztej)
- 8-10 dkg cukorhelyettesítő (eritrit, xilit, stb)
- egy csipet só
- 2 tojássárgája (+ a kenéshez)
- 1 ek cukor az élesztő felfuttatásához (sima, fehér.. bizony, ennyi az ünnepre való tekintettel „engedélyezhetünk” magunknak)
Elkészítése:
Minden hozzávalót vegyünk ki időben a hűtőből és szobahőmérsékleten használjunk. Az élesztőnknek idő, megfelelő hő és persze tápanyag (cukor) kell. A sütés kémia, és bizony ezt alaposan megtanultuk (ha nem, akkor most megtanuljuk), hogy az élesztő kényes jószág, de pici rutin és csodás süteményeink születnek!
A tejet melegítsük is meg kicsit, és tegyük bele az 1 evőkanál cukrot, keverjük el és morzsoljuk bele az élesztőt; hagyjuk felfutni.
Amíg az élesztőnk dolgozik, addig a tojásokat válasszuk ketté, a margarint alacsony lángon olvasszuk meg!
Az élesztő felfutása után (legalább 20 perc) kezdjünk neki a tésztánknak!
Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, a közepébe készítsünk „mélyedést”! Ebbe öntsük az élesztőt (élesztős tejet), a tojássárgákat, az édesítőt, a sót. Kézi vagy gépi dagasztással kezdjük összegyúrni, majd amikor már kezd összeállni, öntsük hozzá az olvadt margarint, gyúrjuk bele és folytassuk a dagasztást!
A tészta akkor jó, ha elvált az edényünk, tálunk falától és egy nagy cipóvá szépen összeállt! (ha lágynak érezzük, liszttel tudunk segíteni ezen, apránként hozzászitálva!)
Ezután meleg helyen, konyharuhával lefedve kb 30-40 percig kelesszük!
A kelesztést követően helyezzük a tálból egy enyhén lisztezett deszkára a tésztát, vágjuk 6 egyenlő részre!
Kis gombócokat gyúrjunk, majd azokból hosszú hurkákat (extra liszt nem szükséges)!
Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral! A fonást megcsinálhatjuk egyből a tepsin is, így nem kell az áthelyezésével bajlódni.:) Fedjük le (lazán) újból és kelesszük további 30 percig!
Eközben melegítsük elő a sütőt 175-180 °C-ra!
Rakjuk be a sütőbe, kb 30 percig süssük és amikor elkezd barnulni, kenjük meg tojássárgájával!
További 10-15 percig süssük, amíg szép színt nem kap a teteje és ekkor már a belseje is szépen átsült!
Házi készítésű lekvárral, cukormentes mogyorókrémmel kínálom, de természetesen önmagában is megállja a helyét!
Extra tipp: aszalt gyümölcsöket, diót is apríthatunk a tésztába!:)
Jó étvágyat!