Itt a hétvége, újabb fenséges és persze könnyű recepttel készültünk. Tökéletes választás nem csak hétvégére, de munka vagy iskola közben is, tízóraira, uzsonnára… Vagy épp csak úgy, ha nassolni támadt kedvünk.
- 2 bögre tönkölyliszt (akár vegyesen fehér és teljes kiőrlésű) vagy zabpehely liszt
- 2 bögre zabpehely
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- 1,5 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 1 bögre kókuszolaj, felolvasztva
- 1/2 bögre xilit vagy eritrit
- 3/4 bögre növényi tej
- 1 bögre mandula (vagy dió vagy mogyoró, ízlés szerint), durvára vágva
- 1 bögre 70%-os kakaótartalmú, cukormentes csokoládé (apróra vágva, vagy csokoládé chips)
- 2 evőkanál forró víz
- 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
(A recepthez használt bögre 2,5 dl-es.)
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Először egy nagy tálban a száraz alapanyagokat keverjük össze: liszt, zabpehely, szódabikarbóna, sütőpor, só.
Majd külön, egy kisebb tálban jól keverjük el a nyírfacukrot a felolvasztott kókuszzsírral, öntsük hozzá a növényi tejet és adjuk hozzá a vaníliát.
A nedves hozzávalókat öntsük a szárazhoz és adjunk még hozzá 2 evőkanál forró vizet, hogy a tészta ragadjon és formázható legyen. Keverjük bele a durvára vágott mandulát és csokoládét.
Formázzunk kezünkkel diónyi golyókat belőle, tegyük a tepsire és lapítsuk le őket. Mivel a sütőben picit nagyobbak lesznek, így közöttük hagyjuk helyet.
Az előmelegített sütőben süssük kb. 15 percig, amíg aranybarnára pirulnak.
Tehetünk még hozzá apróra kockázott aszalt gyümölcsöt is, illetve ízesíthetjük még fahéjjal, feldobhatjuk kakaóporral.