Görögszéna jótékony hatásai

A görögszénáról sajnos sokaknak nincs elég információja, pedig sokoldalú, számos jótékony hatással bíró növény, melynek magja konyhai alapkellékünk is lehetne. A görögszéna mag hatása a szervezetre több szinten is megmutatkozik, és nem csak életminőségünket javíthatja, de gasztronómiai társnak is tökéletes.

A görögszéna tea hatása 

A csupán csak elnevezésében görög, hüvelyesek családjához tartozó görögszéna valójában Ázsiából származik. Az egyik legrégebbről ismert gyógynövény, melyet már az ókorban is használtak, például a kóros soványságot, az étvágytalanságot kezelték zúzott magvaival, Rómában pedig a gladiátorok fogyasztották, hiszen remek energia- és tápanyagforrás. Napjainkban a testépítők és más sportolók is az izmok fejlesztésére használják.

Elsősorban sárgás magjait fogyasztják, de mára a csírái és a zsenge növény is teríték lesz. Indiában párolva, köretként fogyasztják és csodálatos fűszernövény is.

A görögszéna élettani hatása pedig még inkább ámulatba ejtő; magas tápértékű, vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag növény, melynek gyógyhatásait sajnos csak a középkortól kezdték újra értékelni. Elterjedésében a bencés barátok játszottak főszerepet. Saját készítésű főzeteikbe és gyomorkeserűkbe keverve a görögszénát emésztés-serkentőként alkalmazták. Általa óvták magukat a fertőző betegségekkel szemben, külsőleg használva pedig sebeket, fekélyeket gyógyítottak.

Régóta használják afrodiziákumként, mellnövesztőként és a tejtermelés fokozására (ezen tulajdonsága miatt fogyasztását napjaink szoptatós kismamáinak is javasolják). A görögszéna fogyasztása segít megszüntetni a kellemetlen puffadást és hatékony szélhajtó.

Hihetetlenül sokféle problémára javasolt fogyasztása. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő. Enyhíti a különféle gyomor- és bélpanaszokat (puffadás, IBS tünetei, székrekedés,stb), erősíti az immunrendszert, igazi antioxidáns, rákmegelőző hatással bír. Csökkenti a szervezet LDL (rossz) koleszterin szintjét, eltávolítja a lerakódásokat az érfalakról, így hozzájárul egyes szív- és érrendszeri betegségek elkerüléséhez. Kifejezetten ajánlott a megfelelő vércukorszint fenntartásához és eléréséhez.

Teaként (is) fogyasztható, főzetét kifejezetten ajánlják torokfájás és hurotos betegségek esetén. Enyhíti a köhögést és lázat. Kiváló májvédő, túlzott alkoholfogyasztás vagy májbetegségek esetén hatékonyan regenerálja a sérült májszöveteket, ösztönzi a máj egészséges működését. A hölgyek számára pedig nem csak a szoptatás időszakában remek barát, de egyebek mellett, csökkenti a csontritkulás kockázatát.

Külsőleg alkalmazva használhatjuk a pattanásos, ekcémás és gyulladt bőr nyugtatására, a sebek gyógyulására.

A görögszéna hatása a hormonokra

Láthatjuk a fentiek alapján, hogy a görögszéna mag hatásai igen szerteágazóak, sokrétűek, mennyiféle egészségügyi gond esetén hasznos társ.

Mint írtuk, a görögszéna mag az anyatej-termelődésre is előnyös hatással van, számos szoptatós vitaminkészítmény, teakeverék tartalmaz görögszénát. Nagyon sokszor ajánlják szoptató édesanyáknak a fogyasztását. A görögszéna mag ezen előnye a növényben található dioszgenin vegyületnek tulajdonítható, amelyről tudni érdemes, hogy a nemi hormonokhoz hasonló hatást gyakorol a szervezetre – így segíti elő például az anyatej termelődését is. (Emellett a növény magnézium- és vitamintartalma hozzájárul a tej minőségének javításához.) – Fontos! Mindenképpen ajánlott a kezelőorvossal vagy védőnővel egyeztetni, mielőtt görögszéna magot illesztenél a diétádba a szoptatás ideje alatt.

Emellett szabályozza és megkönnyíti a menstruációt, csökkenti a klimax kellemetlen tüneteit (hőhullámok, görcsök).  Ennek oka, hogy olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek hasonlóak a női nemi hormonhoz, az ösztrogénhez (pl. dioszgenin, izoflavonok). Több, termékeny korú és változókorba lépett nők körében elvégzett vizsgálat alátámasztja, hogy amennyiben a hormonális ingadozással járó időszakokban görögszéna magot fogyasztanak, azzal a kellemetlen tünetek java része (pl. hangulatváltozások, depresszió, hasi görcsök, falási rohamok) mérsékelhetővé válnak.

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!