Ennek a kis csodának köles az alapja. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmazó gabonaféle, melyet nem csak sósan használhatunk. Hogyan? Mutatjuk!
Hozzávalók 4 főre:
- 2 bögre (kb 50 dkg) köles
- 5-6 dl víz
- 4 dl kókusztej
- 1 db citrom (reszelt héja és a leve)
- eritrit / xylit / agavé / cukor vagy ízlés szerinti édesítőszer
- 1 vaníliarúd kikaparva v. vanília aroma v. vanílliás cukor
- 6-8 ek. kukorica vagy búzadara
- 15-20 dkg zsemlemorzsa
- 3-4 ek kókuszzsír
- 1 csipet himalája só
Így készítsd el:
- A kölest egy órára beáztatjuk, majd kb dupla mennyiségű vízben megfőzzük. Amikor kezd puhulni és elfő a leve, akkor 4-5 dl kókusztejet öntünk hozzá.
- Belefacsarjuk fél citrom levét (ízlés szerint lehet több is), a héját pedig belereszeljük és hozzáadjuk az édesítőt / cukrot (ízlés szerint) és a kukorica- vagy búzadarát. Folyamatosan kevergetve puhára főzzük.
- A kihűlt masszából kisebb gombócokat formázunk. (Tipp: akár hűtőben is pihentetjük, ha van időnk, így jobban összeállnak a kis gombócok.)
- A zsemlemorzsát a zsiradékon megpirítjuk, a gombócokat beleforgatjuk.
- Porított eritrittel vagy hagyományos porcukorral megszórjuk. Lekvárral vagy édes, vegán tejföllel/ tejföllel kínáljuk.
Más növényi tejjel is főzhető, illetve gluténmentes kukoricadara és gluténmentes zsemlemorzsa esetén a cölikáliásoknak is tudjuk kínálni!
Jó étvágyat! 🙂