Ha már az újévi fogadalmak dömpingjében találtuk magunkat és mi magunk is életmódváltásra adtuk a fejünket, akkor kereshetünk olyan megoldásokat a sütés-főzés során, mely igenis egészségesebbek, tartalmasabbak. Egy jól megválasztott, egészséges diéta, étrend is igenis tele van ízletes, finom ételekkel, süteményekkel, csupán az összetevőikben különböznek a hagyományos társaiktól.
Ez az omlós zabpelyhes-almás keksz remek választás tízóraira vagy uzsonnára. A külseje ropogós, belül pedig puha és omlós. Rostban, vitaminokban gazdag, tápláló.
A zabpehellyel készült sütemények, kekszek nagy előnye, hogy könnyedén elkészíthetők, akár gyerekekkel együtt is; illetve sokáig frissek maradnak.
Hozzávalók
- 200 g zabpehely
- 100 g zabpehely liszt
- 3 db közepes nagyságú, lédús alma
- 2,5 dl növényi ital vagy tej
- 1 db M-es (közepes nagyságú) tojás
- 1 evőkanál agavé szirup vagy méz
- 1 csapott kávéskanál sütőpor
Elkészítés
A sütőt 200°C fokra előmelegítem.
Egy nagy tálban összekeverem a száraz hozzávalókat, azaz a zabpelyhet, a zabpehelylisztet és a sütőport. Egy másik tálban pedig a nedveseket keverem össze, azaz a tojást a tejjel, majd hozzáadom az agavé szirupot vagy mézet.
Ezután a megmosott, meghámozott, kicsumázott almákat finomra reszelem és a nedves keverékhez forgatom. Ehhez folyamatos kevergetés mellett adagolom a zabpelyhes lisztet.
Az így kapott masszából diónyi adagokat kanalazok egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, egymástól viszonylag távol, mert a kekszek sütés közben nőni fognak.
Picit ellapogatom őket, és a sütőbe teszem kb 5-10 percre. (Figyelem, hogy a külsejük ropogósra piruljon, de maga a keksz ne száradjon ki). Fémdobozban tárolva sokáig frissek maradnak.