Mogyoróvajas banánkenyér egészségesen

Mogyoróvajas banánkenyér egy igazi jolly joker a családban. Megmutatom miért!

Bevallom, néha kell egy remek mentőöv, ha otthon túlvásároltam a banánból, és harmadik, negyedik, ötödik nap már kezd „szottyadtabb” lenni. Tudom, hogy senki nem fogja elfogyasztani, de kidobni is sajnálom. A banánturmixból már untig elég néha, ezért ilyenkor valamilyen süteményt alkotok: banános alapú amerikai palacsintát, muffint, piskótát. Ezek közül pedig talán a legnagyobb kedvenc a családban, a mogyoróvajas banánkenyér. Sokféle dologgal feldobható, elcsomagolható másnapra tízórainak, uzsinak, de egy lezserebb, engedékeny reggelinek is elfogadható.

Kalóriadús, ezért igyekszem kicsit okosabb megoldásokat találni. Cukor helyett eritrit vagy xilit, esetleg agavé szirup vagy méz. Fehér liszt helyett tönköly- vagy zabliszt. És újabban kerül bele egy kis útifű maghéj is, hogy a napi rostszükséglethez hozzátegyek még.

Nagyon szeretjük a mogyoróvajat és az étcsokit (ebből cukormenteset használok, magas kakaótartalommal), és sokszor kerül bele és a tetejére valamilyen aprított olajos mag. Ami épp van otthon (földimogyoró, dió, mandula, stb).

No de vágjunk is bele!

Hozzávalók

(egy átlagos, normálméretű kenyérformához)

  • 120 g vaj (puha, enyhén olvadt)
  • 3 db, közepes méretű tojás
  • 60 ml tej vagy növényi ital
  • 150 g xilit (mézből és agavéból kevesebb is elég, xilitből picit több kell)
  • 4 db érett banán
  • 300 g zabpehely liszt (esetleg tönkölyliszt)
  • 25 g útifű maghéj
  • 8-10 g sütőpor
  • fahéj, ízlés szerint (2-3 csapott teáskanálnyit használok)
  • 1 csipet
  • néhány evőkanál mogyoróvaj
  • 50 gramm étcsokoládé, apróra kockázva

 

Mogyoróvajas banánkenyér elkészítése:

Konyhai aprítóban (esetleg botmixerrel) 3 db banánt lepürésítek.

A lisztet beleszitálom egy tálba, hozzáaadom a sót és a sütőport, majd az útifű maghéjat és a fehéjat.

Egy nagy tálban az olvadt vajat habosra keverem a xilittel, ezután hozzáadom a tojásokat, ezután a tejet. Végül a lisztes keveréket apránként hozzákeverem.

( itt adhatok a keverékhez egy marék olajos magot, apróra vágva!)

A sütőpapírral bélelt formába a massza felét öntöm. Egy teáskanállal, a mogyoróvajból kis halmokat kanalazok rá, megszórom az apróra kockázott csokoládé felével, majd jöhet a második fele a masszának.

Ennek a tetejét is megpakolom a mogyoróvajjal, megszórom a maradék étcsokival, egy kis marék földi- vagy törökmogyoróval. (Ami jólesik, és ami van otthon.)

A megmaradt banánt 3-4 darabra vágom, majd hosszában felszeletelem, és ebből teszek a tészta tetejére.

Légkeveréses sütőt 180 fokra előmelegítek. kb 45-50 perc alatt megsütöm.