Már számtalan okból fordulhatunk afelé, hogy növényi tejet fogyasszunk: laktóz- vagy kazeinérzékenység miatt; vagy mert a különleges ízek vonzanak. Esetleg mert a nagyüzemi tejgyártás ellen vagyunk, és kerülni szeretnénk a tejtermékek fogyasztását. Vagy csupán mert növényi étrendet, életmódot folytatunk.
Bármi is legyen az ok, tudjuk jól, hogy nagyon sokféle növényi tejet találhatunk a boltok polcain: zab, kókusz, rizs, mandula, mogyoró, csak hogy a legismertebbeket említsem. Mindenki megtalálhatja a magának legjobban tetszőt, a legízletesebbet, ebben egészen biztos vagyok.
Néha viszont igen borsos az áruk, egyesek pedig a minőségben okoznak csalódást.
Jó hír azonban, hogy tulajdonképp kis türelemmel és némi munícióval szuper házi „tejeket” készíthetünk.
Nézzünk pár alap receptet!
Zabital:
A zab gazdag ásványi anyag-forrás (vas, magnézium, cink), emellett a rosttartalma is magas. Serkenti az emésztést, alacsony a glikémiás indexe, jó hatással van a koleszterinszintre, valamint a szív- és érrendszerre. Szénhidráttartalma magas, kevés zsírt, és a többi gabonafélénél kevesebb fehérjét tartalmaz.
Hozzávalók kg fél 5-6 dl tejhez:
- 10 dkg zabpehely
- 7,5 dl hideg (lehetőleg szűrt víz)
- ízlés szerint édesítés (pl agavé szirup vagy kókuszcukor)
Elkészítése:
A zabpelyhet és a vizet turmixgéppel együtt összeturmixolom. Nem kell sokáig fél – , maximum 30 perc elegendő.
Kislyukú, finom szűrőn vagy teaszűrűn keresztül 4-5 alkalommal átszűröm (a zabphely darabok, maradványok fennmaradjanak). Minden szűrés között átöblítettem a szűrőt.
Ha édesebb tejet szeretnék, kb 1 evőkanál választott édesítőt teszek bele.
Jól zárható, tiszta üvegben, 3-4 napig tárolható. Fogyasztás előtt rázzuk fel!
Kókuszital:
Aki szereti az aromásabb, különlegesebb ízvilágot, akkor annak a kókusztejet javaslom. Ráadásul ennek felhasználása talán még több lehetőséget rejt, hiszen néhány ételbe is tökéletesen megállja a helyét.
Ez sem bonyolult, csupán itt érdemes hőkezelést is bevetni, mert a kókusztej így lesz sokkal krémesebb, ízletesebb.
Hozzávalók:
- 1 rész kókuszreszelék – jelen esetben 1 bögre
- 2 része szűrt víz – azaz jelen esetben 2 bögre
Elkészítése:
A kókuszreszeléket forró vízzel leforrázom, majd együtt is főzöm még picit (pár perc elegendő).
Ezután hagyom hűlni 20-25 percet és turmixgéppel alaposan leturmixolom.
Természetesen így is használható, de ha valóban a tej részét szeretnénk, akkor textilpelenkán vagy valamilyen tiszta textilen átszűröm, átpasszírozom.
3-4 napig a zabtejhez hasonlatosan tudom tárolni.
Édesebb íz esetén 1 kanál agavé sziruppal vagy eritrittel turmixolom le.
A visszamaradt kókuszt különféle süteményekhez használhatjuk fel, ne dobjuk ki!
Mandulaital:
Nos, bevallom, nekem ez nagy favorit. Macerásabb annyiból, hogy itt a mandulát bizony jó ideig áztatom, de az elkészítése ugyanúgy kb 10 percet vesz igénybe. Ízében viszont nagyon kellemes és a reggeli kávéhoz határozottan ez passzol a leginkább számomra (nem viszi el a kávé aromáját semmilyen irányba).
Hozzávalók:
- 25 dkg mandula
- 1 liter víz (hideg, szűrt)
- 1 csipet só
- 2 vaníliarúd kikapart magja (esetleg 2 tk vanília kivonat) – elhagyható
- édesítés gyanánt: agavé szirup, eritrit – 1-2 evőkanál – elhagyható
Elkészítése:
Ahogy mondtam, a mandulát a csipet sóval megszórt, szűrt, hideg vízben (ami épp ellepi) áztatom legalább 8 órát (egy éjszakán át). A mandula felpuhul, könnyebben kezelhető lesz, nem utolsó sorban pedig emészthetőbbé is válik.
Leöblítem a mandulát és krémes állagig turmixolom 1 liter hideg, szűrt vízzel (só már nem kell ekkor).
A keveréket kislyukú szűrőn, tiszta konyaruhán, textilpelenkán átpréselem, átszűröm.
Tiszta üvegbe öntöm, tárolom hűtőben. Így kb 5-6 napig fogyasztható.
A visszamaradt mandulapépet itt is érdemes megtartani. Kiszárítás után, alacsony hőfokon megsütöm, majd ledarálom és voilá! Házi mandula liszt!
Természetesen kísérletezhetünk kesudióval, dióval, rizzsel, törökmogyoróval, sőt akár kölessel is.
Bármit is választunk, biztosan megéri megpróbálni!