A zabpehely lisztről röviden – receptajánlókkal

Táplálkozásunk során a főzési alapanyagainkat is érdemes górcső alá venni és megfontolni, mit fogyasszunk, használjunk: liszt, olaj, fűszer, stb. A lisztek közül a fehér lisztre már rengeteg alternatíva kínálkozik, hogy egészségünket és sok esetben alakunkat is megőrizzük, támogassuk.

Természetesen mivel nem vagyunk egyformák, nem működünk egyformán, az egyéni étrend megállapítása és kialakítása nem minden esetben egyszerű. Van, aki az olajos magvakra érzékeny, így azok lisztjét sem fogyaszthatja, más a gabonafehérjékkel szemben mutat érzékenységet, allergiás reakciót. Ebben az esetben természetesen rengeteg mindent kell mellőznie, de szerencsére napjainkra még ez sem jelenti, hogy le kéne mondania a finom falatokról.

A zabliszt és a zabpehely liszt az utóbbi évek egyik népszerű terméke lett a reform élelmiszerekkel foglalkozó üzleteknek, és magának a tudatos táplálkozást folyatatóknak is.

Azonban érdemes utánanézni, mit érdemes tudni ezekről, miért érdemes fogyasztani, hogyan használhatjuk?!

Az első és legfontosabb kérdés, hogy a zabliszt és a zabpehely liszt közti különbség mi is lehet?

Bár kétségkívül nagyon hasonlóak, használatuk is közel azonos, azonban a technika, az eljárás, amivel a kész terméket kapjuk már különböző.

A zabpehely liszt első lépéseként a zabszemeket tisztítják, méretük szerint szortírozzák, osztályozzák. Ezután hőkezelést hajtanak végre (melegítés, szárítás), majd eltávolítják a külső héjat. Ezután még egy gőzölés következik, majd nagyméretű görgők között nyomják át, aminek révén kapjuk a már jól ismert zabpelyhet. Ahhoz, hogy ebből lisztet kapjunk, tovább őrlik és szitálják.

Tehát a zabpehely liszt nem más, mint az őrölt zabpehely.

A zabliszt esetében viszont nincs gőzölés, szárítás, hanem a nyers zabot őrlik (majd szitálják, stb).

A két liszt tápértékei hasonlók, glikémiás indexük is közel azonos. Általában a zabpehely liszt rostdúsabb, de nincs releváns különbség.

A zabliszt és a zabpehely liszt használata

A másik gyakori kérdés, hogy vajon gluténmentes-e az alapanyagunk? A zab alapvetően gluténmentes növény, azonban a zab fehérjéje, az avenin a gluténérzékenyek, és érzékeny gyomrúaknak kellemetlen tüneteket okozhat, ezért ők óvatosan fogyasszák, vagy kerüljék!

A zab nagyon egészséges gabonaféle, mely ásványi anyagban, vitaminban, fehérjében gazdag, alacsonyabb szénhidrát tartalmú, nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést, ezért cukorbetegek is beilleszthetik az étrendjükbe. Antioxidánsokban, ásványi anyagokban is dúskál: kalcium, kálium, cink, foszfor, kobalt, vas, magnézium. Illetve magas a B- és E-vitamin-tartalma.

Ha az internet keresőjébe (vagy akár a miénkbe 😉 ) beírjuk azt, hogy zabpehely liszt / zabliszt, rengeteg receptet, ötletet és tippet találunk a felhasználására. Gyakorlatilag szinte mindent készíthetünk vele: kásákat, kenyeret, palacsintát, pogácsákat, bármely péksüteményt. Süthetünk, főzhetünk vele, akárcsak a fehér liszttel.

Bátran ajánljuk a zabpehely lisztet, mert szinte végtelen módon használható, egészséges, rostban gazdag és kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más gabonafélék.

Nézd meg és próbáld ki receptjeinket!

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!