Közeleg a Húsvét, és bár lehet a vendégváró falatok ideje tolódik, de akár másoknak, akár magunknak szeretnénk készülni finom, gyors nassolnivalóval, nem kell lemondanunk az egészségről. Nem veszít az ízletességéből a következő egyszerű, de nagyszerű recept!
Kínálhatjuk esti filmezéshez, baráti, családi beszélgetésekhez, közös játék közben, sörkorcsolyaként.
Következzen a fűszeres, sült csicseriborsó:
Hozzávalók:
- 50 dkg csicseriborsó
- 4 ek olíva olaj
- 2-3 csepp citromlé
- só (ízlés szerint)
- ízlés szerint fűszerek: őrölt színes bors, chili és/vagy fűszerpaprika, római kömény
Elkészítése:
Csak az áztatási idő vesz több időt igénybe. Bár a konzerv csicseriborsó valóban gyorsann megoldás lehet, de ízében, minőségében teljesen más eredményt kapunk!
- Tegyük a csicseriborsót egy nagyobb edénybe, és öntsünk rá kétszer annyi hideg vizet. Mivel nagyon sok nedvességet képes felvenni, hagyjunk neki bőven helyet. Legalább 12 órán hagyjuk ázni. (konzervnél nem lenne szükséges áztatni).
- Áztatást követően csepegtessük le, hagyjuk picit száradni. (Tiszta konyharuhával át is törölhetjük.)
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Keverjük össze egy másik tálban a szószt, amibe bele fogjuk forgatni: az olívaolajba beleszórjuk a tetszés szerinti fűszereket.:)
- Készítsük el a szószt: keverjük össze az olívaolajat a többi hozzávalóval.
- Borítsuk bele a csicseriborsót az öntetbe, alaposan forgassuk össze.
- Körülbelül 2 tepsinyi adagra elegendő a mennyiség. Mindkét tepsit béleljük kis sütőpapírral, és oszlassuk el egyenlenetesen a csicseriborsót a tepsiken.
- 30-40 perc alatt süssük ropogósra, figyelve arra, hogy ne piruljon túl. 10-15 percenként picit forgassuk át a szemeket ehhez.
- Forgassuk bele a csicseriborsót az olajos öntetbe, majd oszlassuk el egyenletesen két nagy tepsiben.
- Akkor tudjuk, hogy elkészült, ha aranyló színű, kicsit sötét és kívül ropogós már mindegyik szem.
Egyszerű a recept, ugye?
Bár macerásnak tűnik, de igazából sem az áztatást, sem a sütést nem mi végezzük.
Sokáig elegendő, finom ropogtatnivalót kapunk, ami tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal, rosttal, fehérjével.
Nagyszerűen kiváltja a túl sós, ízfokozókkal, miegymással dúsított pop corn-t, chipset.