Fehérjében gazdag, laktató egytálételt keresel? Olyat, ami gyorsan elkészül, és egészséges is?
Mutatunk egy szuper receptet hajdinával, ami tápanyagokban gazdag. Fogyasztható reggelire, ebédre, de köretnek is megfelelő.
Vegán, de garantáltan dúskál fehérjében, ráadásul roppant ízletes. Megéri kipróbálni!
A hajdina
A hajdináról tudni kell, hogy magas a fehérje-, vitamin- és rosttartalma. A népgyógyászat a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használta, de számos más előnyét is ismerjük.
Alacsony a glikémiás indexe, azaz nem emeli meg hirtelen a vércukor-szintet. Könnyű megemészteni, sőt rosttartalmának hála, javítja emésztésünket.
Hozzávalók:
- 150 g pörkölt hajdina
- 350-400 ml víz
- egy fél kígyóuborka
- 1 nagy sárga paprika (kaliforniai)
- 200 g koktélparadicsom
- 4-5 friss petrezselyem
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 csipet őrölt fekete vagy színes bors
- 1 csipet só
Elkészítése:
- Átmosom, átöblítem a hajdinát és egy kisebb lábasba teszem. Felöntöm a vízzel, megsózom, és forralásig melegítem. Ha felforrt, visszaveszem közepes lángra és további 10-15 percig főzöm (ízlés szerint lehet picit tovább is, ha puhábban szeretjük). Ha a hajdina nem szívja fel az összes vizet, a maradékot leszűröm.
- Amíg elkészül a hajdina, megmosom és feldarabolom a zöldségeket, kis falatokra. Egy nagyobb tálba teszem őket, sózom, borsozom, és egy evőkanál olívaolajjal meglocsolom, majd megszórom apróra vágott, friss petrezselyemmel (ízlés szerint, amennyi jól esik). Alaposan összekeverem.
- Ha kész a hajdina, megkóstolom, és ha kell, még sózom, majd hozzákeverem a zöldségekhez.
- Hidegen és melegen egyaránt kínálható!
Tipp:
Ha nem vegán változatot keresünk, főtt, kemény tojást is adhatunk hozzá.
Különleges ízt érhetünk el, ha a koktélparadicsomot, picit megpirítjuk egy száraz serpenyőben, és megszórjuk kevés feta sajttal.