Az útifű maghéj kúráról és pozitív hatásairól nem régiben osztottunk meg egy bejegyzést. Azonban mindig vetődnek fel új kérdések (minden termék esetén). Most például, hogy az útifű maghéjat milyen módon lehet még használni. Ugyanis ezt a kis rostban gazdag növényt nem csak kúraszerűen használhatjuk, hanem a konyhában is használható. Íme, az útifű maghéj elkészítésének módjai:
Az útifű maghéj felhasználása
Az útifű maghéjat, aki ismeri is, elsőként rosttartalma miatt kúraszerűen használja. Vízben elkeverve étkezés előtt megisszák. No de ennyi elég kevés lenne. Szerencsére többféle módon is alkalmazhatjuk, sokféle receptet találunk vele.
Az útifű maghéj rosttartalma
Az útifű maghéjnak rendkívül magas a rosttartalma, 100 grammban 65-80 gramm rost található, melynek nagy részre vízoldható. Az útifű maghéjat orvosi problémákra is javasolják, úgymint irritábilis bélszindróma (IBS), székrekedés, gyulladásos bélbetegségek, elhízás, cukorbetegség, stb.
(Amit viszont nem győzünk hangsúlyozni, hogy ezek nem orvosi, szakmai egészségügyi ajánlások, pusztán élelmiszeripari tanulmányok, megfigyelések és tapasztalatok. Semmi esetre sem hagyható ki az orvosi konzultáció betegség esetén és minden kezelés, étrend egyedi, egyéni, amit a kezelőorvossal együtt érdemes kialakítani!)
Útifű maghéj receptek
Ha a keresőben böngészünk útifű maghéj recepteket, meglepődve láthatjuk hogy milyen sokféleképp tudjuk használni. Hozzáadják különféle tésztákhoz, pékárukhoz (mint a kenyér, zsemle), muffinokhoz, nokedlihez, piskótához, pizzatésztához, pogácsához, de még akár a bundáskenyérhez is!
Amit mi nagyon szeretünk, a különféle sütik, hiszen így nem csak egészségesek maradunk, de finomat is ehetünk, tudatosan!
Útifű maghéj sütemény receptek
Bevallom, eleinte én sem használtam túl sűrűn, ki kellett tapasztalnom, hogy hogyan használhatom, miként alakul az adott étel állaga, íze, tészta esetén hogyan lesz formálható.
Azóta viszont több szituációban is adtam már a recepthez. Például palacsintához, túrógombóchoz, házi zsemléhez, lángoshoz, gofrihoz, tortillához.
Az egyik nagy kedvenc az ezzel készült linzer, amikor nagyszerűen bele tudom csempészni a sütibe, és az egyébként kevés rostot fogyasztó családtagok is lakmároznak, megadva legalább egy kevés muníciót a gyomruknak.
Bármit is válasszunk, mindenképp jó döntést hozunk, ezért merjünk is kísérletezni!