A tökéletes basmati rizs elkészítése

Egy korábbi cikkünkben írtunk már a rizsekről. Több félét, fajtát érhetünk manapság el könnyűszerrel, s ezáltal több lehetőségünk nyílik kísérletezni, többféle ételt, desszertet alkothatunk, hiszen mindnek megvan a maga különlegessége, egyedisége.

Az egyik nagy kedvencünk a basmati rizs, mert illatos, egészséges, könnyű. Nézzük meg közelebbről és ismerd meg a tökéletes basmati rizs elkészítésének szabályait!

Hogyan készítsd el a tökéletes basmati rizst?

A basmati rizs hosszú szemű, nem ragacsos, illatos, aromás és egészséges rizsfajta.Nagyon könnyen, gyorsan elkészül.

Magas a B-vitamin, illetve az élelmi rost tartalma, ami jó hatással van a koleszterin- és vércukorszintre, és kedvezően befolyásolja az anyagcsere folyamatokat. Támogatja az izmok, a szív, és az idegrendszer normális működését.

Passzol baromfival, a hallal és a tenger gyümölcseivel készült ételekhez. Ázsiai ételek mellé kötelező, csodás íze és állaga mellett igen könnyen emészthető is.

A tökéletes basmati rizs elkészítése

A basmati rizst kétszer, akár háromszor is átmossák, majd körülbelül 30 percig áztatják, majd hideg vízzel öblítik, amíg a víz tisztává válik. Öblítés után megszárítják a rizst.

A megvásárolt, kész basmati riszt kb. másfélszereres mennyiségű, sós vízben, alacsony lángon, fedő alatt főzzük kb. 10-12 percig. A megadott idő elteltével húzzuk le a tűzről és további 5-6 percig pihentessük (lefedve)! Ezt követően tálalható is a puhára és pergősre főtt, finom basmati rizs.

A főtt basmati rizs tápértéke

100 g nyers basmati rizs kb 350-360 kCal-t tartalmaz, de kifőzve kb háromszoros súlya van (kb 300 g). Azaz 100 gramm főtt basmati rizs kb 115-120 kalóriát tartalmaz.

A főtt basmati rizs szénhidráttartalma

Ahogy írtuk, 100 gramm nyers rizs 300 gramm kifőzve. Tehát tápértékeit tekintve a harmadával számoljuk a főzött basmati rizs értékeit. 100 g 115-120 kalóriát tartalmaz.

100 gramm főtt basmati rizsben 24-26 gramm szénhidrát található, melyből mindössze 0,3 g a cukor.

Ezen kívül kb 0,27 gramm zsírt, 1 gramm rostot, 2,7 gramm fehérjét tartalmaz ugyanez a mennyiség.

 

Bátran próbáljuk ki, nem fogunk csalódni!

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!