Aszalt füge – mire jó, hogyan használjuk?

Október során osztottuk meg cikkünket az aszalt fügéről. Röviden próbáltuk bemutatni, mi mindenre jó, miért érdemes fogyasztani az aszalt fügét, milyen tápértékekkel bír.

Ahogy haladunk előre az időben és lassan az őszből a télbe váltunk, egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az aszalt gyümölcsök. Az aszalt fügével kapcsolatban pedig (ahogy a legtöbb írásunkkal kapcsolatban) több kérdést is kaptunk. A leggyakoribb talán az volt, hogy azon kívül, hogy önmagában vagy olajos magvakkal fogyasztjuk, miként lehet még használni.

A vitamin- és ásványi anyag dús aszalt füge

Ha nem olvasta volna a fügés bejegyzést, akkor következzenek a főbb tudnivalók az aszalt fügéről! A füge gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben, ezért élettani hatása is igen komplex. Található benne A- , B1- (tiamin), B2- (riboflavin), B6-, B9- (folsav), C-, E- és K-vitamin, kalcium, kálium, magnézium, foszfor illetve vas. Támogatja az ideg- és az immunrendszer, a sejtek megfelelő működését, jó hatással van a szívünkre és a májunkra. Segíti a bélműködést, emésztést és a szervezet méregtelenítését. Kiváló antioxidáns. A benne található enzimnek köszönhetően gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Cukorbetegek számára, ha nem is épp ellenjavalt, de mindenképp orvosi konzultációt igényel (a betegség típusától és mélységétől függően eltérő lehet a „tiltólista”).

Az aszalt füge felhasználása 

A füge a gyógyító gyümölcs, mely persze frissen a legjobb és a leghatásosabb, de télen aszalt formában is fogyasztható.

Az aszalt füge különösen népszerű a török, a közel-keleti és számos arab konyhában, ahol nem csupán édességként vagy rágcsálnivalóként fogyasztják, hanem egytálételek (pl tagine), saláták, kuszkusz, stb. kiegészítőjeként is.

Természetesen alapvetően édes ízének köszönhetően desszertek, édességek elkészítéséhez is használhatjuk. Mi magunk is osztottunk meg receptet az oldalon, melyet könnyedén és gyorsan tudunk elkészíteni. ⇒ Fügés, törökmogyorós falatok

Készíthetünk vele édes ételeket:

  • gyümölcs- és püspökkenyeret,
  • gyümölcsszalámit,
  • panettone-t,
  • teasüteményeket,
  • vagy akár fagylaltot is.

Meglepő, de húsos ételeink eleme is lehet pl.:

  • karajcsíkokkal,
  • szűzérmével,
  • kacsamellel,
  • pulykacombbal,
  • csirkével együtt süthetjük, főzhetjük.

Mártás, szósz alapanyaga is lehet, sűrű, fűszeres-édes, különleges ízvilág születhet vele.

Az ünnepekhez közeledve akár a bejglihez is adhatjuk, pl diós-fügés bejgli süthető vele.

Érdemes tehát kísérletezni vele, kipróbálni több receptet, hiszen felhasználása egyszerű, különösebb előkészítést nem igényel (maximum áztatást egyes receptekben) és mégis a család apraja-nagyja fogja dicsérni munkánkat.

Tedd a kosaradba az ajándékodat,

nehogy itt felejtsd!

Köszönjük,hogy olvasod a blogunkat!

Ezért megajándékozunk egy kis csomag hibiszkusz virág teával!