Nem tudom, ki hogy érzi, de én is és a mi családunk is imádják a zöldségeket és a zöldségből készült fasírtokat. Néha igenis jól esik a hús mellőzése. Néhány izgalmas alapanyaggal, fűszerrel elképesztő eredményeket érhetünk el, és a megrögzött húsevőket is le tudjuk nyűgözni, miközben a gyomrunkkal is kíméletesebben bánunk.
Hétvégén a szerencsés választottam az egyébként is nálunk népszerűségnek örvendő vöröslencse volt. – Hiszen szeretjük krémesíteni, mártogatásként, levesként.. szóval mindenféle módon.
Ropogós és ízletes, a megfelelő fűszerekkel pedig igazán fenséges. Természetesen a fűszereken ízlés szerint változtathatunk, kinek mi a kedvence.
Hozzávalók:
- 30 dkg vöröslencse
- 1 fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagy tojás
- 5 dkg zabliszt
- 5 dkg zabpehely
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2 tk piros paprika
- 1 tk római kömény
- illetve nekem most került bele friss koriander, chili pehely, és egy pici gyömbér aprítva. De 1-1 tk oregánóval és bazsalikommal is (vagy kevés frissel) is feldobhatjuk.
- só, őrölt színes bors
- szezámmag (akár lehet vegyesen is fehér, és fekete szezámmal)
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A vöröslencsét alaposan átmosom, majd bő vízben 2-3 órára beáztattam.
Ezután lecsepegtettem, és robotgépbe tettem a fokhagymával, a petrezselyemmel, a korianderrel, chili pehellyel és a gyömbérrel, majd együtt összeaprítottam. Nem gond, ha picit darabosnak érezzük a masszát.
Ehhez adtam az apróra vágott hagymát, a tojást, a többi fűszert, a zabpehely lisztet és a zabpelyhe.
Egy kis ideig állni hagytam. Enyhén lágy a massza, de ez így tökéletes (ha nem tudjuk formázni, pici zabpelyhet, zabpehely lisztet még tehetünk hozzá).
Nedves kézzel kisebb fasírtokat formáztam, meghempergettem kicsit a szezámban.
Forró olajban (de nem bő olajban!) mindkét oldalt aranybarnára sütöttem.
Bulgurral vagy barna rizzsel vagy kuszkusszal friss salátával tálalom és tejfölös/joghurtos mártogatóssal kínálom. (Most snidling és fokhagyma került a mártogatósba.)
Rutinosak és kísérletezők tehetnek a masszába reszelt répát, főtt, aprított édesburgonyát is!