Gránátalma – a vitaminbomba

A gránátalma az egyik legcsodásabb ajándéka a természetnek. Rendkívül gazdag tápanyagokban, vitaminokban, és igazi kincs számos betegség esetén. Mindemellett zamatos gyümölcsleve ellenállhatatlan.

De mégis mi minden rejlik ebben a már ókorban is ismert és szeretett gyümölcsben?

  1. Immunerősítés mesterfokon

Talán a legismertebb és így legkevésbé meglepő, hogy a gránátalma kiváló immunerősítő.

Roppant gazdag C- és K-vitaminban: 100 grammjában 10,2 mg C-vitamint találunk, K-vitaminból pedig 16 mg.

A C-vitaminról korábban írtunk már előző cikkünkben. A C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszerünk megfelelő működéséhez, gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, részt vesz a csont- és a porcképzésben, hozzájárul az egészséges fogínyhez.

Segíti a vas felszívódását, a folsavval és a B12-vitaminnal együtt részt vesz a vörösvértestek képződésében. A B1-vitamin együtt, szerepet játszik a stressz elleni védekezésben; hatására a vénákban ritkábban keletkeznek vérrögök, így csökken a szívroham és az embólia veszélye. Nélkülözhetetlen a fehérvérsejtek működéséhez, képes semlegesíteni a szabad gyököket, tehát antioxidáns hatása van, javítja és helyreállítja a fizikai teljesítőképességet.

A K-vitamin fontos az erős és egészséges csontok fenntartásához, valamint a megfelelő véralvadáshoz is.

A gyümölcs levének fogyasztása gátolja a vírusos fertőzések kialakulását.

Gránátalma juice 100%

  1. Szerepe van a rákmegelőzésben

A gránátalmában tanninokat, kvercetineket és antociánokat találunk, amiknek bizonyítottan erős rákmegelőző hatásaik is vannak. Ezek erős antioxidánsok, támogatják, erősítik az egészséges sejteket, és a rákos sejteket is elpusztíthatják, a tumor növekedését és terjedését képesek megakadályozni. Az antocianinok gyulladáscsökkentő, antivirális és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek.

  1. A szív- és érrendszer védőpajzsa

Számos kutatás foglalkozik a természetes források (zöldségek, gyümölcsök) és ezen belül a gránátalma koleszterinre gyakorolt hatásaival. A gyümölcs fogyasztása 15-20%-ban csökkenti a köznyelvben „káros” koleszterinnek nevezett LDL koleszterinszintjét, ugyanakkor a „hasznos”, azaz HDL mennyiségét növeli. Normalizálja a vérnyomást, fogyasztásával az egyes szívbetegségek kialakulásának kockázatát csökkenthetjük.

  1. Támogatja a súlykontrollt

A gránátalma kalóriatartalma alacsony, rostban nagyon gazdag. Segít a méregtelenítésben, serkenti az emésztést. Továbbá a rostoknak köszönhetően fokozódik az anyagcsere és a zsírégető folyamatok is beindulnak.

  1. Védi a májat

Más orvosi kutatások arra is rámutattak, hogy a gyümölcsben található tápanyagoknak köszönhetően a gránátalma védi a májat és a vesét, a toxinok hatását meggátolja, legyűri; illetve a helyreállításban, regenerálódásban is szerepe van.

  1. Vérszegénység

Bőségesen rendelkezik vassal, segít a vörösvérsejt hiányának leküzdésében. Ez a hiány felelős a vérszegénységért.

  1. Csontok, ízületek, porcok

Ahogy fentebb is olvasható, gyulladáscsökkentő hatása erős, hatóanyagainak hála az ízületi gyulladásokra is gyógyír lehet, csökkenti az ezzel járó panaszokat. Építhetjük általa a porcok felszínét, megakadályozva azok kopását. Továbbá védi a csontok és a porcok felszínének épségét is.

Fogyaszthatjuk akár frissen vagy juice formájában, sőt hozzáadhatjuk ételeinkhez is: tészta és húsételeinket vagy salátáinkat dobhatjuk fel vele. Bármit is választunk, mindenképp csak jót teszünk magunknak vele.