Mit használjunk a mandulaliszt helyett
A mandula lisztet alapvetően, ha valaki kezdő konyhatündér a reform táplálkozásban, akkor nem önmagában javasoljuk, hanem más liszttel keverve. Pl.: zabliszt.
Ha már van egy kis rutinunk és néhány szuper receptünk, de a mandulaliszt helyettesítése szükségessé válik, mert pont nincs otthon, akkor a mandulához hasonló növények lisztjeit keressük a mandula helyett pl.: dió, gesztenye.
Igazán persze nem váltható ki, hiszen adott ízt, csak az adott termék adja. Kókuszlisztet például ne használjunk mandula liszt helyett, mert teljesen eltérő az állaga, több folyadékot vesz fel, így a receptünk egyensúlya megborul, az eredmény pedig nem ugyanaz lesz, mint amit elképzeltünk!
A mandula liszt készítése, mandula liszt házilag
Két tippet is adunk. Az elsőt a házi növényi italok receptjei között is feltüntettük.
A lényege a másiknak is hasonló. Előbb beáztatjuk a mandulát, csak épp forró vízbe, és eltávolítjuk a külső, barnás héjat. Hagyjuk megszáradni a szemeket (tepsire szórjuk, levegőn száradjon meg). Aprítsuk le először, majd kávédarálóval teljesen porszerűvé daráljuk.
Kicsit időigényes, de mindenképp megéri kísérletezni vele.