Egy kevésbé ismert növény témáját vettük el most. A feketekömény egy különleges fűszer, ami ugyanakkor gyógynövényként is használható, hiszen számos bajt enyhít. Jellegzetes, egyedi ízét a konyhában is kihasználhatjuk, de olaját is érdemes fogyasztani, használni.
Fűszeres, enyhén kesernyés íze tökéletesen passzol a húsos és káposztás éltekhez, vagy akár savanyúságokhoz is. De használható különféle sajtokhoz, lepénykenyerekhez, pogácsákhoz, zsemlékhez, kiflihez.
Mi mindenre jó a feketekömény?
A nigella mag, vagy más néven egyiptomi kömény vagy feketekömény hatása a szervezetre többrétű, és használata egészen az ókorig nyúlik vissza. Az ókori Egyiptomban a fáraók aranyának tarották, magas antioxidáns tartalma és hatóanyagai gazdagsága miatt. Állítólag még Tutanhamon sírjának edényeiben is találtak feketekömény magokat.
Nagyon magas antioxidáns-tartalma van, ezért segíthet a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok enyhítésében, a daganatok kialakulásának megelőzésében, emellett pedig gombaölő hatása is ismert.
Antibakteriális, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó tulajdonságai vannak; erősíti és táplálja a bőrt. Csökkentheti a vérnyomást és a koleszterint; csökkentheti az allergiás és asztmás tüneteket, sőt használható hörghurut esetén is. Nyugtatja a gyomrot, használható puffadásra, gyomorgörcsre, és gyomorfekély okozta panaszokra is.
A timokinon és timohidrokinon az acetilkolint bontó enzim gátlásával segítséget nyújthat különböző neurodegeneratív folymatok elleni küzdelemben. (Alzheimer-kór (AD) és egyéb demenciák, Parkinson-kór (PD) és egyéb Parkinson-kórral kapcsolatos rendellenességek)
B-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, és a belőle nyert feketekömény olaj is népszerű, hiszen erős rákellenes tulajdonságokkal bír.
A feketekömény magolaj hatása
Akárcsak maga a feketekömény, a belőle nyert olaj is rendkívül hasznos.
A feketeköménymag olaj hatóanyagai csökkentik a puffadást, gázképződést. Fokozzák az epe elválasztást, ezáltal elősegítik a tápanyagok jobb hasznosulását.
Segíti a májregenerációját, támogatja a májenzimek termelődését, ezáltal megelőzi a gyógyszerektől vagy egyéb káros anyagoktól (alkohol, tartósítószerek) származó májkárosodást. Elpusztítja emésztőrendszerben elszaporodó káros baktériumokat és gombákat, elősegítve az egészséges mikrobiom visszaépülését.
Hidegen sajtolt termék. Használják a konyhában, a gyógyászatban és a kozmetikumokban, egyes parfümökben is (illóolaj tartalma miatt). Egyes édességek és likőrök gyártásához is használják.
A feketekömény olaj kiváló Omega-3 zsírsav forrás, s akárcsak maga a növény, az olaj is gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású, antibakteriális, illetve fungicid tulajdonságai is vannak. Rendszeresen fogyasztva növeli az immunitást, javítja az emésztést.
A feketekömény olaj adagolása
Fogyasztható étrend-kiegészítőként önmagában egy-egy kanállal, vagy ételeinkhez, például salátáinkhoz adva. Sőt, szépészeti célokra is, például közvetlenül a hajra, bőrre vagy a körmökre kenve.
Fűszeres, enyhén kesernyés íze tökéletesen passzol a húsos és káposztás éltekhez, vagy akár savanyúságokhoz is. De használható különféle sajtokhoz, lepénykenyerekhez, pogácsákhoz, zsemlékhez, kiflihez.