Még egyszer nagyon boldog újévet kívánunk! Reméljük mindenkinek számtalan finomsággal gazdagított ünnepi időszak van a háta mögött! Ha ebbe belecsúsztak a hagyományos, szénhidrátban, cukorban, egyebekben dúsabb fogások is, azzal sincs semmi gond, néha egy pici lazsálás megengedett. Sőt, meg is érdemelt.
Na de azért óvatosan, hiszen a gyomrunk az elsőszámú védelmi páncélunk az egészségmegőrzésben folytatott „harcban”! 🙂 Az édes bejglik, mézeskalácsok, édességek és persze a fűszeres vagy épp zsírosabb étkek után nem árt egy év eleji immunturbózás, pici „detox” a szervezetünknek. Ismerd meg az útifű maghéj kúrát!
Az útifű maghéj hatása
A megfelelő mennyiségű rost (napi kb. 25-30 gramm) és folyadék (napi 1,5-2 liter) segíti a megfelelő emésztést; ezek hiányában különböző egészségügyi problémák léphetnek fel, például májműködési zavarok, epebántalmak, túlsúly, sajgó ízületek, székrekedés, puffadás. Az útifű maghéj kíméletes méregtelenítő, béltisztító hatású növény, mely kitűnő az emésztőrendszerünk tisztításában és még számos más előnnyel is bír.
Fontos tudni, hogy a világon legalább 250-féle útifüvet tartanak számon. Az útifű maghéj vagy másik nevén indiai bolhafű (tudományos nevén Plantago ovata, ezen belül plantago psyllium) nem azonos a meghűléses betegségek esetén jótékony hatású lándzsás útifűvel (Plantago lanceolata).
Alaposan tisztít, garantáltan megköti és eltávolítja a vastagbélben lerakódott méreganyagokat, mégpedig azokkal a káros baktériumokkal együtt, amelyek krónikus betegségeket okozhatnak, s hosszú távon akár a belek rákosodását is kiválthatják. Megkönnyíti és rendszeressé teszi a székletürítést, az anyagcsere felgyorsítása és a bélrendszer tisztítása révén pedig fogyasztó hatást fejt ki. Jelentősen csökkenti a káros koleszterin szintjét, növeli a glükóztoleranciát, valamint segít megelőzni az érelmeszesedés és a koszorúér-betegségek kialakulását.
Útifű maghéj kúra
Az útifű maghéjat bátran ajánljuk:
- azoknak, akik túl sok félkész ételt, gyorséttermi és „mű” ételt fogyasztanak, esetleg több állati eredetű fehérjét
- azoknak, akik különböző gyomorpanaszokkal, candida gombával (annak túlszaporodásával), epeproblémával küzdenek
- rossz májfunkcióval, májműködési zavarral rendelkezőknek
- antibiotikumos kezelést követően
- reflux tüneteitől szenvedőknek
- rossz székletürítéssel küzdőknek
Fontos, hogy az útifű maghéj fogyasztása mellett kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk (legalább 2 litert), az is elsősorban tiszta víz legyen!
Emellett ha kúraszerűen használjuk, a kúra ideje alatt kerüljük a cukor, fehér liszt, és az alkohol fogyasztását, illetve a nassolást is máskorra időzítsük!
Az útifű maghéj kúra időtartama
A kúrát 2-3 hétig, maximum 30 napig ajánlott tartani, utána elég csak alkalmanként.
Az útifű maghéj adagolása
Naponta kétszer 1-1 bő evőkanálnyit keverjünk el vízben (1,5-2 dl), várjunk maximum 5 percet és igyuk meg, étkezés előtt kb 25-30 perccel! (Tipp: natúr joghurtba is keverhetjük.)
Amíg útifű maghéj kúrát tartunk, naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot igyunk!
Útifű maghéj kúra tapasztalatok
Az útifű maghéj kúrával kapcsolatban egységesek a vélemények. Az útifű maghéj teljesen természetes. Rendkívül magas rosttartalma segít helyreállítani az emésztőrendszer működését, hozzájárul a salakanyagok minél gyorsabb eltávolításához, és biztosítja a tápanyagok minél nagyobb arányú felszívódását.
Az útifűmaghéj a vízből a saját tömegének akár húszszorosát is képes magába szívni, a létrejövő lágy zselé megakadályozza, hogy a toxikus anyagok túl sok időt töltsenek a belekben. Az útifű maghéj teljesen biztonságosan segíti a vékony- és vastagbél tisztítását, segít megoldani az emésztési- és felszívódási zavarokat és enyhíti az ebből adódó testi és lelki panaszokat.
Viszont mivel alapvetően egy tisztítókúra, és a méreganyagok felszabadulása és távozása miatt, a kúra során a következő tünetekre számíthatunk. Az első pár napban enyhe fejfájás jelentkezhet. Ebben az esetben esetleg csökkentsük napi 1 adagra a mennyiséget és csak néhány nap után emeljük vissza. Egyesek tapasztalhatnak puffadást. Ennek oka az említett nedvszívó képesség. Ezért nagyon fontos, hogy sokat és rendszeresen igyunk, természetesen tiszta vizet! Ha a puffadás kellemetlenné válna, egyrészt ellenőrizzük, mennyi folyadékot fogyasztunk, és ha kell, emeljük. Illetve az arra érzékenyek (mint bélbetegséggel küzdőknél, beleket érintő endometriózis esetén jelentkezhet ez a tünet), csak a napi 1x adagot alkalmazzák, de mindenképp beszéljenek kezelőorvosukkal!
Pár napig enyhe fáradtság, kimerültség jelentkezhet. Viszont itt kezdődik a pálfordulás, a második hét környékére felfrissülünk, tisztulunk. A gyomrunkat és magunkat is „könnyebbnek” (na nem feltétlen kilóban) érezzük. Mentálisan is stabilabbnak, nyugodtabbnak és mindenekelőtt energikusabbnak érezhetjük magunkat.
Útifű maghéj – ellenjavallat
Az útifű maghéj ellenjavallatait is fontos szem előtt tartani: más hashajtó, puffadásgátló, vagy emésztéskönnyítő hatású szerrel egyidejűleg soha ne alkalmazzuk! (Kúraszerű fogyasztása esetén, de egyéb esetben is orvossal konzultálva.)
Az útifű maghéj a kártékony baktériumok mellett a hasznos baktériumokat is eltávolíthatja a bélrendszerből, ezért alkalmazásának ideje alatt ezek pótlására érdemes élőflórás natúr joghurtot vagy kefírt fogyasztani esetleg probiotikumot szedni.
Az útifű maghéj a gyógyszerek hatását befolyásolhatja, ezért a gyógyszer bevétele és az útifű maghéj elfogyasztása között legalább 2 órának feltétlenül el kell telnie.
Ez az étkezésre is vonatkozik! Az útifű maghéj megakadályozza a cukor felszívódását, s a vércukorszint zuhanását eredményezheti.
Két év alatti gyermekek, illetve várandós, szoptató nők számára az útifű használata nem javasolt!