A borús, esős időjárás sem szegheti kedvünket, pláne ha otthon finom illatok várnak haza!
Fahéjas almás sütemények, sütőtök, forralt bor…Esetleg egy mennyei, lelket és testet is melengető vöröslencse krémleves!
Mi imádjuk a vöröslencset minden formában: fasírtként, köretként, salátában, és az új kedvencünk ez a kellemesen fűszeres leves!
Hozzávalók:
- 25 dkg vöröslencse
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 db közepesen nagy vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 db kaliforniai paprika
- 2 db paradicsom
- 1,5 l alaplé
- himalája só
- bors
- kurkuma
- ízlés szerint gyömbér, római kömény
- díszítésként durvára vágott petrezselyem,
Elkészítése:
Egy nagy lábasban közepes lángon felforrosítjuk az olajat. Hozzáadjuk az apróra kockázott hagymát, az átpréselt fokhagymát, a felaprított paprikát, és lassú tűzön néhány percig pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a vékonyra karikázott répát, az apróra kockázott paradicsomot, alaposan összekeverjük. Fűszerezzük, majd hozzáadjuk, a beáztatott, átmosott, átszűrt vöröslencsét és felöntjük az alaplével.
Forrástól számítva, 25-30 percig főzzük takarék lángon, amíg a vöröslencse teljesen puhára nem fő. Ekkor lehúzzuk a tűzről, botmixer segítségével lepürésítjük. Visszatesszük a tűzre és addig főzzük és kevergetjük, amíg kicsit be nem sűrűsödik.
Ízlés szerint még fűszerezzük.
Forrón tálaljuk, petrezselyemmely megszórjuk. Krutont vagy pirítóst kínálunk hozzá.