Bizonyára sokunkkal esik meg, hogy egy hétvégén, esti filmezésnél, családi társasozás, de akár munka vagy tanulás közben megkívánunk valami ropogtatnivalót. Persze abból is a házi az igazi, főleg, ha még egészséges is.
Lehetőleg mind arra vágyunk, hogy viszonylag kevés hozzávalót igényeljen a recept, és a lehető leghamarabb elkészüljünk azzal, és igazi ropogós kis falatokat kapjunk.
Most a sós ízek kedvelőit lepjük meg egy egyszerű, egészséges, gluténmentes krékerrel, melyet az alap keveréken túl, feldobhatunk még rozmaringgal, sajttal vagy különféle magvakkal.
Hozzávalók:
- 200 g mandula liszt
- 1 tk himalája só
- 1 ek olívaolaj
- 1 nagyobb tojás
- egy kis marék lenmag,vagy 1 ek őrölt zsirtalanított lenmag
- ízlés szerint reszelt sajt, rozmazing, szezám, stb
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
A mandula liszthez keverjük hozzá a sót (ízlés szerint rozmaringot, sajtot, szezámot), a lenmagot.
A tojást és az olívaolajat habverővel alaposan dolgozzuk össze, majd öntsük a sós, lenmagos mandula liszthez. Gyúrjuk össze a tésztánkat és hagyjuk picit pihenni hűvös helyen (de nem hűtőben).
A tésztából kis cipót formázzunk, nyújtsuk ki 4-5 mm vastagra. Szaggassunk ki kerek formákat, vagy késsel, pizzavágóval vágjuk fel kisebb négyzetekre.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, 12-15 perc alatt süssük aranybarnára.
Fogyasztás előtt hagyjuk hűlni 20-30 percet.
Jó étvágyat!