Egy roppant különleges gyümölcsöt szeretnénk bemutatni, a datolyát. Mind ismerjük, nagyon sokan szeretjük. De vajon mennyit tudunk erről a finom és tápanyagokban gazdag csemegéről? Többféle fajta létezik (pl Medjool király datolya), és többféle változatban is vásárolhatjuk.
Mi a népszerűségének titka, és hányféleképp fogyasztható, hogyan tudjuk használni? Ezeket vesézzük ki cikksorozatunkban!
A datolya hatása a szervezetre
Magát a datolyát régóta ismerjük itthon is, szeretjük kellemes, édes ízét. Hazánkban az egyik leginkább kedvelt aszalt gyümölcs, amit könnyedén beszerezhetünk.
Tápanyagokban, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag aszalvány, mely számos áldásos élettani hatással bír. Gazdag réz-, foszfor-, vas-, kálium-, kalcium-, magnézium-, A-, B-, C- és P-vitamin forrás, de nátriumtartalma alacsony, szívünknek kedvező nassolnivaló.
Jótékonyan hat a koleszterinszintünkre, ami által a pulzus és a vérnyomás is normalizálódik. Káliumtartalmának köszönhetően támogatja az idegrendszerünket, vastartalma pedig a vérszegénység megelőzősében vagy helyreállításában társunk. Magas a rosttartalma, ami emésztésünknek tesz jó szolgálatot.
Mivel energiatartalma rendkívül magas, ha extra energiára van szükségünk (tanulás, szellemi munka, sporttevékenység), néhány szem datolyával hozzájuthatunk a szükséges többletre.
A datolya elérhető változatai
A klasszikus aszalt datolyát kaphatjuk maggal és mag nélkül is. Mára ismert egy puhább, zamatosabb, nagyobb fajta, a király datolya vagy más néven Medjool datolya. A Közel-Keleten és arab világban az élet fájának is nevezik.
Ez, az aszalás ellenére is egy rendkívül ízletes, húsos, szaftos gyümölcs. Kívülről picit ráncos a felszíne, de a héja leheletvékony és belül nagyon puha, édes és ízletes.
A datolya hatása a bőrre
Ahogy fentebb is írtuk, a datolya tele van A-, B-, C-, D- és P-vitaminnal. Ezek közül fontos, hogy B1 és B2 vitaminokkal, valamint proteinnel, kalciummal, foszforral, vassal és magnéziummal. Ezek mind-mind támogatják szervezetünket egészsége megőrzésében, és bőrünket jótékonyan ápolják.
A C- és P-vitamin növelik a bőr rugalmasságát, és erősítik a bőr alatti szöveteket, így a bőr puha lesz. A datolya fogyasztásával sokféle bőrprobléma orvosolható, növekszik a bőr rugalmassága.
A benne található C-vitamin ellenáll az oxidációnak (harcol a szabadgyökökkel), megakadályozza melanin felgyülemlését a szervezetben, ezért kevesebb ránc alakul ki.
A datolyából nyert olajértékes tápanyagokkal van tele, antimikrobiális tulajdonságai miatt kiváló masszázsolaj, amellyel kezelhetőek a bőrproblémák. Regenerálja és megfiatalítja a bőrt, illetve segít a vágások és sebek gyógyításában.
A datolya hatása a vérnyomásra, szívre
A datolya rendkívül jótékonyan hat a koleszterinre, ezáltal a pulzus és a vérnyomás is normalizálódik. Vastartalmának hála a vérszegénység megelőzősében, helyreállításában is segít. A benne található kálium csökkenti az agyvérzés kockázatát.
Kutatók szerint datolyafogyasztással lényegesen csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségeknek, a magas koleszterinszintnek, a magas vérnyomásnak és a stroke-nak a kockázatát is. Ez a szuperképessége a datolyának annak köszönhető, hogy rengeteg kalcium, vas, magnézium, kálium és cink van benne, ezek együttes és külön-külön jelentkező hatásai is nagyon pozitívak a szervezetünkre nézve. A szakértők szerint már napi 100 gramm datolya fogyasztása is segít.
A datolya hatása a szülésre
Nemrégiben több cikk, kutatás jelent meg, miszerint a datolya a szülésre és az azt követő időszakra is kifejezetten pozitívan hat. Sokak szerint a szülés előtti datolyafogyasztás hatással van a szülés időtartamára, ill. a szülés utáni vérzés mennyiségére.
Egy kutatás során arra jutottak, hogy napi 6 szem datolya lerövidíti és megkönnyíti a szülést, ha a kismama a várandóssága utolsó heteiben rendszeresen fogyaszt a gyümölcsből. A kutatás szerint azok a várandóságuk utolsó idejében datolyát fogyasztó kismamák körében lerövidült a szülés első, látens szakasza; kevesebb esetben kértek oxitocint, illetve a szülés után tapasztalt vérzés mennyisége is kisebb mértékű volt.
A datolya káros hatása
Egy élelmiszer sem csodaszer természetesen, és nem szabad semmiből átesni a ló túloldalára. Különleges, finom, édes, és mint számos más gyümölcs, sokféle tápanyagot tartalmaz. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy a benne található cukor, a fruktóz igenis emeli a vér triglicerid-szintjét, és ha nem is nagymértékben és nem napi 1-2 szem, de bizony hizlal is. Ez pedig a májnak megterhelő.
Így tehát, mint mindent, mértékkel és okosan, kiegyensúlyozottan fogyasszuk! Csemege, és nem helyettesíti a változatos étrendet, csak egy eleme.
Mi mindenre használható? Hogyan dolgozható fel? Olvasd el a “Mire jó a datolya?” cikkünket!