Zabpehely liszt 1000g
1 150 Ft
A zab nagyon egészséges gabonaféle, mely ásványi anyagban, vitaminban, fehérjében gazdag gabona. A zabpehely lisztből készíthetünk kását, süthetünk vele kenyeret, palacsintát, süteményeket akár önmagában, akár keverve más lisztekkel.
7 készleten
Származási hely: LengyelországA zabpehely liszt hatása
A zabpehely liszt esetében gyakran felmerülő kérdés, hogy gluténmentes-e?! Fontos tudnunk, hogy maga a zab alapvetően gluténmentes, de a zab fehérjéje, az avenin a gluténérzékenyek és érzékeny gyomrúaknak kellemetlen tüneteket okozhat, ezért ők óvatosan fogyasszák vagy kerüljék!
A zab nagyon egészséges gabonaféle, mely ásványi anyagban, vitaminban, fehérjében gazdagabb, alacsonyabb szénhidrát tartalmú, nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést, ezért cukorbetegek is beilleszthetik az étrendjükbe.
Antioxidánsokban, ásványi anyagokban dúskál: kalcium, kálium, cink, foszfor, kobalt, vas, magnézium. Magas a B- és E-vitamin-tartalma.
A zabpehely liszt felhasználása
Készíthetünk vele kását, süthetünk vele kenyeret, palacsintát, süteményeket akár önmagában, akár keverve más lisztekkel. Sütéshez, főzéshez egyaránt használható.
A zabpehely liszt gazdag forrása a következőknek
- Kálium – Az emberi szervezet átlagosan 150 g káliumot tartalmaz, a szükséges napi bevitel mennyisége 2-3 gramm. Szükség van rá a vércukorszint szabályozásában, illetve anyagcseréje szorosan kötődik a szervezet vízforgalmának szabályozásához, a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim normális működéséhez is.
- Kalcium – A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is.
- Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget. Az idegek, az izmok és számos enzim működéséért felelős. Jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és – felhasználó folyamatokban. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban.
- Foszfor – A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben. Segít fenntartani az egészséges csontokat és fogakat, elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsír anyagcseréhez, számos enzim működéséhez.
- Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.
- Cink – Segít megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét. Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. Emellett a cink a nehézfémek ártalmas hatásaitól is védi a szervezetet, vagyis általános detoxikáló szerepe is van.
Összetevők
Zabpehely liszt
Tárolása
Tárolja száraz és hűvös helye, szorosan lezárt csomagolásban.
A zabpehely liszt szénhidráttartalma 100g-ban: 55g
A zabpehely liszt glikémiás indexe: alacsony
Tápérték |
100 g-ban |
Egy adagban (50 g) |
RI%* (50 g-ban) |
Energiaérték |
1571 kJ / 374 kcal |
785 kJ / 187 kcal |
9% |
Zsír – Tetelített zsírsav |
8 g 1,6 g |
4 g 0,8 g |
6% 4% |
Szénhidrát – Cukor |
55 g 0 g |
27,5 g 0 g |
11% 0% |
Rost |
11 g |
5,5 g |
– |
Fehérje |
15 g |
7,5 g |
15% |
Só** |
<0,01 g |
<0,01 g |
<1% |
Vitaminok és ásványi anyagok |
100 g-ban |
Egy adagban (50 g) |
RI%* (100 g-ban) |
Magnézium |
131 mg |
66 mg |
35% |
Vas |
5,1 mg |
2,6 mg |
36% |
Cink |
3,2 mg |
1,6 mg |
32% |
Minimális eltérések lehetségesek.
** Só kizárólag természetes forrásból.
* RI – Átlagos felnőtt referencia beviteli érték (8400kJ / 2000kcal).
Lehetséges allergének:
Keresztszennyeződéssel nyomokban tartalmazhat szezámot, mandulát, glutént, különféle dióféléket.
Minden erőfeszítés ellenére ezen alapanyagok előfordulása a termékben nem zárható ki teljesen.
MEGJEGYZÉS – a termék fényképe / megjelenítése eltérhet a tényleges megjelenéstől.
Tömeg | 1 kg |
---|---|
Származási hely | Lengyelország |
Kapcsolódó termékek
Olajos magvak
Lisztek és pelyhek
Olajos magvak
Olajos magvak