Pörkölt hajdina 1000g
1 990 Ft 1990 Ft/kg
A hajdina jellemző tápanyaga, a többi gabonaféléhez hasonlóan, a szénhidrát. Értékes vitaminforrás és antioxidáns, az a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. A növény magját fogyasztják nyersen, pörkölve, egészben és liszt formában.
9 készleten
Származási hely: LengyelországA pörkölt hajdina eredete
A hajdina vagy másnéven pohánka régebben a mindennapi táplálkozás része volt. Leggyakrabban kását főztek belőle, ma is leginkább ebben a formában ismerik. Íze pirítva a legfinomabb.
Előbb Közép-Ázsiában terjedt el, csak a középkor végén ismerték meg Európában is és a mérsékelt égövben kezdték termeszteni.
A pörkölt hajdina tulajdonságai
A hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát. Magas élelmirost tartalma miatt a korszerű étrendbe kiválóan beépíthető.
Kiváló vitaminforrás; a B-vitamincsoport majdnem minden tagja megtalálható benne. Magas az E-vitamin, B2-vitamin és B1-vitamintartalma.
A pörkölt hajdina hatása
Antioxidáns hatású flavonoidokat és rutint is tartalmaz, amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek. Utóbbi miatt a népgyógyászat a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használta. Továbbá ajánlják a sugárterápia okozta egészségkárosodások enyhítésére.
Kiemelkedően magas a rosttartalma támogatja az emésztő-szervrendszert, jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés étrendi kezelésében.
A pörkölt hajdina felhasználása
A Candida albicans fertőzés étrendi kezelésében is használható, hiszen fehér lisztből készült kenyereket, pékárukat, kelt tésztákat nem lehet ebben az esetben fogyasztani. Magas metionintartalma a hajdinát alkalmassá teszi a krónikus májbetegségek kezelésére előírt gyógyétrendbe történő beépítésre.
A pörkölt hajdina elkészítése
Fél bögre átöblített pirított hajdinát öntsünk fel háromszoros mennyiségű vízzel, majd főzzük alacsony lángon, amíg az összes levét elfőzzük.
Összetevők
Pörkölt hajdina
Tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
A pörkölt hajdina tápértéke
Tápérték |
100 g-ban |
Egy adagban (50 g) |
RI%* (50 g-ban) |
Energiaérték |
1469 kJ / 347 kcal |
735 kJ / 174 kcal |
9% |
Zsír – Telített zsírsav |
3,1 g 0,6 g |
1,6 g 0,3 g |
2% 1% |
Szénhidrát – Cukor |
63,4 g 2,9 g |
31,7 g 1,5 g |
12% 2% |
Rost |
5,9 g |
2,95 g |
– |
Fehérje |
13,5 g |
6,8 g |
14% |
Só** |
0,01 g |
<0,01 g |
<1% |
Vitaminok és ásványi anyagok |
100 g-ban |
Egy adagban (50 g) |
RI%* (100 g-ban) |
Vas |
2,8 mg |
1,4 mg |
20% |
Magnézium |
218 mg |
109 mg |
58% |
Cink |
3,5 mg |
1,8 mg |
35% |
Minimális eltérések lehetségesek.
** Só kizárólag természetes forrásból.
* RI – Átlagos felnőtt referencia beviteli érték (8400kJ / 2000kcal).
Lehetséges allergének:
Keresztszennyeződéssel nyomokban tartalmazhat szezámot, mandulát, glutént, különféle dióféléket.
Minden erőfeszítés ellenére ezen alapanyagok előfordulása a termékben nem zárható ki teljesen.
MEGJEGYZÉS – a termék fényképe / megjelenítése eltérhet a tényleges megjelenéstől.
Tömeg | 1 kg |
---|---|
Származási hely | Lengyelország |
Kapcsolódó termékek
Olajos magvak
Olajos magvak
Olajos magvak
Olajos magvak