Sárgaborsó, egész 1000g
955 Ft 955 Ft/kg
Az egész sárgaborsó gyakorlatilag ugyanaz, mint a felezett sárgaborsó, csak a vékony borsóhéjat nem távolítják el, így maga a borsószem is egész marad. Itthon kevés helyen kapható, pedig kíváló ízű, textúrájú, remekül használható például curry-ben.
4 készleten
Származási hely: LengyelországEurópában és hazánkban is régóta ismert és szeretett ismert alapanyag a sárgaborsó, bár főleg a felezett.
A felezett sárgaborsóval (ami tulajdonképpen a zöldborsószem hántolt, szárított, külső halvány héjuktól megszabadított két, lencsealakú részre esve.) ellentétben a vékony héj még rajta van, így rosttartalma is megmarad. Bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, sok fehérjét tartalmaz, ezért laktatja a gyomrot, táplálja az izmokat, nyugtató és vérnyomáscsökkentő hatású.
A vegetáriánusok, vegánok számára ideális táplálék, mert benne van az, ami a húsban. A benne lévő B1- és B2-vitamin és a magnézium kedvezően befolyásolja az idegrendszer működését. Káliumtartalma révén csökkenti a vérnyomást, ezért szívbetegek számára is ajánlott a fogyasztása. Képes szabályozni a vérnyomást és a koleszterinszintet, kiváló a rosttartalma, gazdag pantotén savban (B5-vitamin), biotinban (B7-vitamin), folsavban, E-vitaminban, nem mellékesen sok nélkülözhetetlen ásványi sót, illetve kis mennyiségű C-vitamint és karotint tartalmaz.
További értékes ásványi anyagokat, nyomelemeket is tartalmaz, mint például kalcium, molibdén vas és foszfor.
A többi hüvelyeshez hasonlóan, a sárgaborsót is érdemes egy éjszakára vízbe áztatni, hogy megpuhuljon és csökkentsük a főzési idejét. Jól illik hozzá a fokhagyma, rozmaring, koriander, petrezselyemzöld, pirospaprika, chili, gyömbér, kurkuma, római kömény. Legismertebb elkészítési módja a főzelék.
Összetevők:
egész borsó
Tárolása:
Tárolja száraz, hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
Tápérték |
100 g-ban |
Egy adagban (50 g) |
RI%* 50 g-ban |
Energiaérték |
1345 kJ / 321 kcal |
673 kJ / 161 kcal |
8% |
Zsír – Telített zsírsavak |
1,4 g 0,22 g |
0,7 g 0,11 g |
1% 1% |
Szénhidrát – Cukor |
45,2 g 0,8 g |
22,6 g 0,4 g |
9% <1% |
Rost |
15,0 g |
7,5 g |
– |
Fehérje |
23,8 g |
11,9 g |
24% |
Só** |
0,08 g |
0,04 g |
1% |
Minimális eltérések lehetségesek.
** Só kizárólag természetes forrásból.
* RI – Átlagos felnőtt referencia beviteli érték (8400kJ / 2000kcal).
Lehetséges allergének:
Keresztszennyeződéssel nyomokban tartalmazhat szezámot, glutént, különféle dióféléket.
Minden erőfeszítés ellenére ezen alapanyagok előfordulása a termékben nem zárható ki teljesen.
MEGJEGYZÉS – a termék fényképe / megjelenítése eltérhet a tényleges megjelenéstől.
Tömeg | 1 kg |
---|---|
Származási hely | Lengyelország |
Kapcsolódó termékek
Gabonafélék és magvak
Gabonafélék és magvak
Gabonafélék és magvak
Gabonafélék és magvak