Kölespehely 250g
  553 Ft Original price was: 553 Ft.315 FtCurrent price is: 315 Ft. 1260 Ft/kg
A köles a világ egyik legrégebbi növénye, melynek előnye nemcsak tápanyagtartalmában mutatkozik meg. Alapvetően gluténmentes, lúgosító hatású, tápanyagban gazdag gabonaféle. A kölespehelynek kellemes, enyhén édeskés íze van. Kíváló müzlibe, joghurtba vagy akár ételek sűrítésére.
44 készleten
Származási hely: LengyelországA kölespehely hatása
A kölest élettani hatásai és íze ellenére évek óta elfelejtik, de az utóbbi évtizedekben új erőre kapott népszerűsége. Tápanyagban gazdag gabonaféle, mely a fogyókúrázóknak is ideális, hiszen alacsony a kalória- és a magas a rosttartalma.
A köles javítja az anyagcserét és csökkenti a „rossz” koleszterinszintet. Nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, foszfort, káliumot, kalciumot, szilíciumot, rezet, nátriumot, valamint C-, P-, E- és komplex B-vitamint tartalmaz. Vas és magnéziumtartalma miatt remek megoldás a vérszegénységgel vagy krónikus fáradtsággal küzdők számára. Bizonyítottan csökkenti a migrénes rohamok számát és kordában tartja az asztmát.
Rengeteg más pozítiv tulajdonsága is van még ezen kívül: Prebiotikumként működik (hozzájárul a jó baktériumok mennyiségének növeléséhez), javítja a hangulatot (segíti a szerotonin termelődését), jó minőségű fehérjeforrás (csupán 50 gramm fedezi a napi javasolt fehérjebevitel 12 százalékát).
A kölespehely elkészítése
A köles köretként való elkészítése gyakorlatilag gyerekjáték.
- Először is mérj ki egy adag kölespelyhet (pl. egy pohár)
- Egy szűrő segítségével folyó víz alatt alaposan mosd meg
- Vegyél elő egy edényt és tedd bele a megmosott kölespelyhet
- Önts hozzá háromszoros mennyiségű vizet (egy pohár köles esetén három pohár víz)
- Ízesítsd sóval vagy bármi mással ízlés szerint (pl. kurkuma, pirospaprika)
- Majd főzd addig, amíg fel nem szívja az összes vizet.

Mire és miért jó a köles?
A kölespehelynek kellemes, enyhén édeskés íze van. Ajánlott müzlibe, joghurtba vagy akár ételek sűrítésére. A köles kiváló forrása a következő ásványi anyagoknak:
- Kálium – Az emberi szervezet átlagosan 150 g káliumot tartalmaz, a szükséges napi bevitel mennyisége 2-3 gramm. Szükség van rá a vércukorszint szabályozásában, illetve anyagcseréje szorosan kötődik a szervezet vízforgalmának szabályozásához, a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim normális működéséhez is.
- Kalcium – A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is.
- Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget. Az idegek, az izmok és számos enzim működéséért felelős. Jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és – felhasználó folyamatokban. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban.
- Foszfor – A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben. Segít fenntartani az egészséges csontokat és fogakat, elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsír anyagcseréhez, számos enzim működéséhez.
- Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.
- Cink – Segít megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét. Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. Emellett a cink a nehézfémek ártalmas hatásaitól is védi a szervezetet, vagyis általános detoxikáló szerepe is van.
Összetevők
Kölespehely
Kölespehely tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
| Tápérték | 100 g-ban | Egy adagban (50 g) | RI%* 50 g-ban | 
| Energiaérték | 1665 kJ / 393 kcal | 833 kJ / 197 kcal | 10% | 
| Zsír – Telített zsírsav | 3,2 g 0,4 g | 1,6 g 0,2 g | 2% 1% | 
| Szénhidrát – Cukor | 80,5 g 0 g | 40,3 g 0 g | 15% 0% | 
| Rost | 3,8 g | 1,9 g | – | 
| Fehérje | 8,7 g | 4,4 g | 9% | 
| Só** | <0,01 g | <0,01 g | <1% | 
Minimális eltérések lehetségesek.
** Só kizárólag természetes forrásból.
* RI – Átlagos felnőtt referencia beviteli érték (8400kJ / 2000kcal).
Lehetséges allergének:
Keresztszennyeződéssel nyomokban tartalmazhat szezámot, mandulát, glutént, különféle dióféléket.
Minden erőfeszítés ellenére ezen alapanyagok előfordulása a termékben nem zárható ki teljesen.
MEGJEGYZÉS – a termék fényképe / megjelenítése eltérhet a tényleges megjelenéstől.
| Tömeg | 0,25 kg | 
|---|---|
| Származási hely | Lengyelország | 
Kapcsolódó termékek
Lisztek és pelyhek
Olajos magvak
Olajos magvak
Lisztek és pelyhek
 
                                    
	

















 
				 
				 
				