Csicseriborsó liszt 500g
1 410 Ft Original price was: 1 410 Ft.980 FtCurrent price is: 980 Ft. 1960 Ft/kg
A gluténmentes konyha egyik nagy kedvence a csicseriborsó liszt, magát a csicseriborsót és a lisztjét is leggyakrabban az indiai és az arab konyha használja. Nagyon gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, emellett magas a szénhidrát és fehérjetartalma. A vegetáriánus és vegán étrend folytatóinak egyik kedvence.
3 készleten
Származási hely: KanadaA csicseriborsó liszt eredete
A csicseriborsó Kis-Ázsiából terjedt főleg a Földközi-tenger térségébe és Indiába. Ma már sok szubtrópusi vidéken termesztik, a származási helyén kívül még Dél-Amerikában is.
Az indiai konyha pótolhatatlan alkotóeleme, valamint a növényi és a gluténmentes étrend fontos eleme. Noha még nem olyan népszerű, mint a búzaliszt, elismert az új ízek kedvelői, az egészséges táplálkozás szerelmeseinek körében.
A csicseriborsó liszt tulajdonságai
A hüvelyesek közül az átlagosnál is több fehérjét, vasat, káliumot és magnéziumot tartalmaz. Lassú felszívódású szénhidrát, nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Támogatja az emésztést. Gazdag továbbá B1- és B6-vitaminban, illetve bőségesen tartalmaz folsavat, kalciumot, cinket, vasat, magnéziumot.
A csicseriborsó liszt felhasználása
A csicseriborsó lisztet széles körben használják, de a gluténmentes konyha egyik fő lisztje. De érdemes tudni, hogy nem működik úgy, mint a hagyományos búzaliszt, pl kelt tészták készítésére nem kifejezetten alkalmas. Viszont cserébe számos módon használhatjuk: indiai kenyér- és lepényfélékhez, édességekhez, pástétomokhoz, krémlevesekhez, panírozáshoz (pakora). Kiválthatja a tojást panírozásnál, vagy készíthetünk vele vegán „omlettet”.
A csicseriborsó gazdag forrása a következőknek:
- Kalcium – A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is.
- Cink – Segít megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét. Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. Emellett a cink a nehézfémek ártalmas hatásaitól is védi a szervezetet, vagyis általános detoxikáló szerepe is van.
- Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.
- Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget. Az idegek, az izmok és számos enzim működéséért felelős. Jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és – felhasználó folyamatokban. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban.
Összetevők
Csicseriborsó liszt
Tárolása
Tárolja száraz és hűvös helye, szorosan lezárt csomagolásban.
A csicseriborsó liszt szénhidráttartalma 100g-ban: 63g
Tápérték |
100 g-ban |
Egy adagban (50 g) |
RI% * 50 g-ban |
Energiaérték |
1582 kJ / 378 kcal |
791 kJ / 189 kcal |
9% |
Zsír – telített zsírsav |
6,04 g 0,6 g |
3,02 g 0,3 g |
4% 2% |
Szénhidrát – Cukor |
62,95 g 10,7 g |
31,48 g 5,35 g |
12% 6% |
Rost |
12,2 g |
6,1 g |
– |
Fehérje |
20,47 g |
10,34 g |
21% |
Só** |
0,06 g |
0,03 g |
<1% |
Minimális eltérések lehetségesek.
** Só kizárólag természetes forrásból.
* RI – Átlagos felnőtt referencia beviteli érték (8400kJ / 2000kcal).
Lehetséges allergének:
Keresztszennyeződéssel nyomokban tartalmazhat szezámot, mandulát, glutént, különféle dióféléket.
Minden erőfeszítés ellenére ezen alapanyagok előfordulása a termékben nem zárható ki teljesen.
MEGJEGYZÉS – a termék fényképe / megjelenítése eltérhet a tényleges megjelenéstől.
Tömeg | 0,5 kg |
---|---|
Származási hely | Kanada |
Kapcsolódó termékek
Lisztek és pelyhek
Aszalt és kandírozott gyümölcsök
Lisztek és pelyhek
Aszalt és kandírozott gyümölcsök