Basmati rizs 1000g
1 650 Ft 1650 Ft/kg
A basmati rizs hosszú szemű, nem ragacsos, illatos, aromás és egészséges rizs. Eredetileg a Himalája környékéről származik, de ma már Pakisztánban és Indiában termesztik elsősorban. Passzol baromfival, a hallal és a tenger gyümölcseivel készült ételekhez.
8 készleten
Származási hely: PakisztánHonnan származik a rizsek királya, a basmati?
A basmati rizs hazája kétségtelenül India. Erről könnyen megbizonyosodhatunk mi is, ha az országban járunk: szólítsunk le egy helyi lakost és kérdezzük meg őt a basmati rizsről. Garantált, hogy olyan történettel fog előállni, hogy aznapra inkább ne tervezz semmilyen más programot.
A név a hindi nyelvből származik: a “bász” azt jelenti, hogy illat, míg a “mati” azt, hogy teljes. Magyarán: “teljes illat”, nagyon illatos. Na igen, ha másról nem is: az illatáról biztosan fel fogod ismerni a basmatit.
A basmati rizs tulajdonságai
Nagyon kellemes illatú és ízű rizs, közepes glikémiás indexű, lassan felszívódó szénhidrát, hosszú szemű diétás rizs. Remek alternatíva fogyókúrázók, diétázók számára. Küllemre nagyon hasonlít a jázmin rizshez, de talán az illata egy fokkal enyhébb. Elkészülte után a szemek pergősek és enyhén kövérebbek, mint nyers állapotában.
Miért jó basmati rizst fogyasztani?
Mire és miért jó a basmati rizs:
- magas a B-vitamin tartalma
- magas az élelmi rost tartalma, ami jó hatással van a koleszterin- és vércukorszintre és kedvezően befolyásolja az anyagcsere folyamatokat
- támogatja az izmok, a szív, és az idegrendszer normális működését
A basmati rizs főzése
A főzés előtt a basmati rizst kétszer-háromszor is átmossák és kb. 30 percig áztatják, majd hideg vízzel öblítik, amíg a víz tisztává válik. Öblítés után megszárítják a rizst.
Ezt követően kb. 1,5x mennyiségű sós vízben alacsony lángon fedővel főzzük kb. 10-12 percig. Ha ez az idő letelt, húzzuk le a tűzről és további 5 percig pihentessük (lefedve). Ezt követően tálalható is a puhára és pergősre főtt, finom basmati rizs.
Összetevők
basmati rizs
Tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
A basmati rizs tápértéke
Tápérték |
100 g-ban |
Egy adagban (50 g) |
RI%* (50 g-ban) |
Energiaérték |
1517 kJ / 358 kcal |
759 kJ / 179 kcal |
9% |
Zsír – Telített zsírsav |
0,8 g 0,2 g |
0,4 g 0,1 g |
1% 1% |
Szénhidrát – Cukor |
77,9 g 1,0 g |
39 g 0,5 g |
15% 1% |
Rost |
3,0 g |
1,5 g |
– |
Fehérje |
8,2 g |
4,1 g |
8% |
Só** |
0 g |
0 g |
0% |
Minimális eltérések lehetségesek.
** Só kizárólag természetes forrásból.
* RI – Átlagos felnőtt referencia beviteli érték (8400kJ / 2000kcal).
Lehetséges allergének:
Keresztszennyeződéssel nyomokban tartalmazhat szezámot, mandulát, glutént, különféle dióféléket.
Minden erőfeszítés ellenére ezen alapanyagok előfordulása a termékben nem zárható ki teljesen.
MEGJEGYZÉS – a termék fényképe / megjelenítése eltérhet a tényleges megjelenéstől.
Tömeg | 1 kg |
---|---|
Származási hely | Pakisztán |
Kapcsolódó termékek
Reformköretek és rizsek
Gabonafélék és magvak
Gabonafélék és magvak
Gabonafélék és magvak