Bulgur 1000g/1 kg
1 330 Ft 1330Ft/kg
A bulgur a török konyha egyik alapvető eleme, de hazánkban is hódít, mint alternatív köret. Egyszerűen elkészíthető, rostban gazdag, és páratlanul sok lehetőségünk nyílik általa.
33 készleten
Származási hely: Törökország, UkrajnaHonnan származik a törökrizs avagy a bulgur?
Nem véletlen az elnevezés: törökrizs. Egyértelműen Törökországban (na meg itthon a török éttermekben) és a Közel-Keleten a legnépszerűbb ez a tört búzafajta. Sokan úgy gondolják, hogy hazánkba a török hódoltság idején került be a bulgur és azóta fogyasztjuk többé-kevésbé rendszeresen.
Hosszú évek és évszázadok alatt azonban több helyen is megvetette a lábát a bulgur. Szinte elképzelhetetlen az indiai konyha nélküle, de a mediterrán konyhában is igen gyakran visszaköszön köretként vagy saláták alapanyagaként.
A bulgur felhasználása
Bármilyen szinte bármilyen ételt elkészíthetünk vele: előételeket, salátákat, főételeket, de akár még desszerteket is! A rizs, a kuszkusz és a tarhonya kiváltására is remek ötlet. Igazán különleges ízélményt érhetünk el, ha a főzés közben egy kis kurkumával és curryvel ízesítjük – így a saláta vagy az előétel teljesen más karakterisztikát kaphat.
A bulgur tulajdonságai
A bulgurt durumbúzából nyerik. Krémsárga színű, enyhén diós ízű és aromájú. Gazdag ásványi anyag forrás:
- Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot és a fáradtságot.
- Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában.
- Kálium – segít az idegrendszer megfelelő működésében.
A bulgur hatása
Kétségtelenül a bulgur egyik legjelentősebb élettani hatása az emésztés- és vérkeringés-javítás. Ezen felül javítja a koleszterinszintet, karban tartja a vércukorszintet és immunerősítő-stresszűző-szívvédő hatásokkal bír. Továbbá hasznos az álmatlanság ellen is.
A bulgur köretnek való elkészítése
A bulgur elkészítése rendkívül egyszerű: mérj ki egy bögrényi bulgurt, mosd át alaposan, majd tedd egy tálba és öntsd fel kétszeres mennyiségű sós, forrásban lévő vízzel. 5 perc főzés után húzd le a tűzről és tálalás előtt hagyd állni 12-15 percig. Friss petrezselyemmel az igazi.
Összetevők
bulgur – durum búza
Tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
A bulgur tápértéke
Tápérték | 100 g-ban | Egy adagban (50 g) | RI%* (50 g-ban) |
Energiaérték | 1377 kJ / 328 kcal | 689 kJ / 164 kcal | 8% |
zsír – telített zsírsavak |
1,3 g
0,2 g |
0,7 g
0,1 g |
1%
1% |
Szénhidrát
– ebből cukor |
57,6 g
0,4 g |
28,8 g
0,2 g |
11% <1% |
Rost | 18,3 g | 9,2 g | – |
Fehérje | 12,3 g | 6,2 g | 12% |
Só** | 0,04 g | 0,02 g | <1 % |
Vitaminok és ásványi anyagok | |||
Magnézium | 164 mg | 82 mg | 44% |
Vas | 2,5 mg | 1,3 mg | 18% |
Kálium | 410 mg | 205 mg | 21% |
Minimális eltérések lehetségesek.
** Só kizárólag természetes forrásból.
* RI – Átlagos felnőtt referencia beviteli érték (8400kJ / 2000kcal).
Lehetséges allergének:
Keresztszennyeződéssel nyomokban tartalmazhat szezámot, mandulát, glutént, különféle dióféléket.
Minden erőfeszítés ellenére ezen alapanyagok előfordulása a termékben nem zárható ki teljesen.
MEGJEGYZÉS – a termék fényképe / megjelenítése eltérhet a tényleges megjelenéstől.
Tömeg | 1 kg |
---|---|
Származási hely | Törökország, Ukrajna |
Kapcsolódó termékek
Reformköretek és rizsek
Gabonafélék és magvak
Gabonafélék és magvak
Reformköretek és rizsek