Színes bors 100g
1 650 Ft 16500kg
Az egyik legaromásabb és legkiszámíthatatlanabb fűszer a színes bors (tarkabors). Nevét a zöld, fehér, piros és fekete bors színes keverékéből kapta. Ennek köszönhetően az ízek nagyon gazdag választéka jellemzi, meglepő, fűszeres, friss és kifejező.
18 készleten
A színes bors felhasználása
Aki szeret a konyhában serénykedni, tudja, hogy a fűszerek hozzáadása minden ételhez extra, mély ízt ad. A fűszereknek köszönhetően az ételek gyakran különleges ízélményekkel gazdagodnak, meglepetést és érdekességeket okoznak.
Az egyik legaromásabb és legkiszámíthatatlanabb fűszer a színes bors (vagy másnéven tarkabors). Nevét a zöld, fehér, piros és fekete bors színes szemeinek köszönheti. A színes borsot a többféle bors egyedülálló keverékének köszönhetően az ízek nagyon gazdag választéka jellemzi, meglepő, fűszeres, friss és kifejező. A tarkaborsot széles körben használják a konyhában, számtalan ételhez tökéletes.
A színes bors mögött álló tudomány
Kevesen tudják, hogy a fehér, a zöld, fekete és a piros bors alapvetően ugyanannak a növénynek, ugyanazon része, csak eltérő érési ponton szüretelik őket, kissé másképp készítik el azokat.
- A fekete bors a legismertebb, klasszikus bors. Érés előtt szüretelik, éjszakára állni hagyják, ezalatt megindul az erjedés. Ezt követően egyenletes hőmérsékleten szárítják, ennek következtében külső felszíne megfeketedik, kissé összezsugorodik. Ezt mindenki ismeri.
- A fehér bors sokkal enyhébb ízű, mint a fekete. Ezt a teljes érett gyümölcsből nyerik, először folyóvízben napokig áztatnak majd szárítanak.
- A zöld bors valójában az éretlen, zöld szemeket takarja. Friss, gyümölcsös, fanyar íze van.
- A piros bors, mely nem azonos a rózsaborssal, igazi különlegesség. Az érett borsszemeket szüretelik le. Szárítás során a gyümölcshús nem esik le a szemekről, megőrzi piros színét.
A tarkabors hatása: a piperin
A bors azon kívül, hogy elvileg a só mellett a legnépszerűbb és leggyakrabban használt fűszer, jótékony hatással van az emberi egészségre is. Ennek oka többek között a piperin – a fekete bors gyümölcsében található alkaloid.
Új tanulmányok születtek a vérzsírszint csökkentésére és az új zsírsejtek képződésének gátlására gyakorolt hatásáról. A piperin emésztési enzimek szekrécióját is stimulálja a gyomorban, a hasnyálmirigyben és a belekben, ezáltal felgyorsítva az emésztési folyamatokat. Érdekes tény lehet a piperin hatása a szerotonin és a dopamin neurotranszmissziójára is. Más szavakkal – a borssal ízesített ételeknek antidepresszáns hatása van.
Színes borskeverék összetevői
Fekete, piros, zöld és fehér bors
Színes bors tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
Lehetséges allergének:
Keresztszennyeződéssel nyomokban tartalmazhat szezámot, mandulát, glutént, különféle dióféléket.
Minden erőfeszítés ellenére ezen alapanyagok előfordulása a termékben nem zárható ki teljesen.
MEGJEGYZÉS – a termék fényképe / megjelenítése eltérhet a tényleges megjelenéstől.
Tömeg | 0,1 kg |
---|
Kapcsolódó termékek
Szárított fűszerek
Növényi olajok
Szárított fűszerek
Szárított fűszerek