Hántolt köles 1000g/1 kg
1 194 Ft Original price was: 1 194 Ft.995 FtCurrent price is: 995 Ft.
A hántolt köles talán az egyik legrégebbi gabona: már a neolitikumban, azaz az újkőkorszakban is kedvelték. Ízletes, olcsó, számos módon használható. Alapvetően gluténmentes, lúgosító, tápanyagban gazdag gabona.
4 készleten
Származási hely: LengyelországA hántolt köles eredete
A kölest hosszú időre elfeledték, pedig Mezopotámiában már 6000 évvel ezelőtt is termesztették. Onnan jutott el Ázsiába, Afrikába, Európába az ókorban és a középkorban, majd a 16. században a spanyolok, portugálok által Amerikába.
A 21. század kulináris felfedezettje, a gluténmentes ételek királynője, az élelmiszerforradalom nyertese. A közelmúltig ez a gabona nem volt olyan népszerű, mint a búza, rizs vagy zab. Azonban mivel eredendően gluténmentes növény, a cölikáliában (gluténérzékenységben, – intoleranciában) szenvedők kedvelt eledele lett.
A hántolt köles élettani hatása
A hántolt köles kiváló antioxidáns és gazdag ásványi anyag-forrás. Nagy mennyiségben tartalmaz vasat, magnéziumot, cinket, mangánt, kalciumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot és rezet.
A kölesben ezen kívül sok a komplex B-vitamin (niacin, folacin, riboflavin, tiamin), E-vitamin és lecitin, amelyek ismertek az emlékezet javításában és a koleszterinszint csökkentésében. Vas és magnéziumtartalma miatt remek megoldás a vérszegénységgel vagy krónikus fáradtsággal küzdők számára. Bizonyítottan csökkenti a migrénes rohamok számát és kordában tartja az asztmát.
A hántolt köles tulajdonságai
A kölesnek prebiotikus aktivitása van, nem teszi lehetővé a „rossz” baktériumok elszaporodását. Továbbá triptofánt tartalmaz, azaz azt az esszenciális aminosavat, mely segíti a szerotonin termelődését. A szerotonin jelentős hatással van hangulatunk, alvásunk és étvágyunk alakulására ( az alacsony szerotonin-szint depresszióval és alvászavarral járhat).
Könnyen emészthető fehérjeforrás, így a vegetáriánus és vegán ételek népszerű alkotóeleme. Egészséges és alakbarát köret és alapanyag, azaz fogyókúrázók számára is ideális, hiszen alacsony a kalória- és a magas a rosttartalma. Hosszabb ideig érezzük telítettnek magunkat, így a kalóriadús ételek iránti sóvárgást is el tudjuk kerülni.
A főtt köles remek helyettesítője a reggeli zabpehelynek, de akár a pirítósra, salátákra is szórhatjuk, ha egy kis kellemes, lágy, édeskés ízt szeretnénk. Ráadásul a köles főzése nem telik sok időbe, könnyű beiktatni étrendünkbe!
A köles kiváló forrása a következőknek
- Kálium – Az emberi szervezet átlagosan 150 g káliumot tartalmaz, a szükséges napi bevitel mennyisége 2-3 gramm. Szükség van rá a vércukorszint szabályozásában, illetve anyagcseréje szorosan kötődik a szervezet vízforgalmának szabályozásához, a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim normális működéséhez is.
- Kalcium – A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is.
- Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget. Az idegek, az izmok és számos enzim működéséért felelős. Jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és – felhasználó folyamatokban. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban.
- Foszfor – A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben. Segít fenntartani az egészséges csontokat és fogakat, elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsír anyagcseréhez, számos enzim működéséhez.
- Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.
- Cink – Segít megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét. Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. Emellett a cink a nehézfémek ártalmas hatásaitól is védi a szervezetet, vagyis általános detoxikáló szerepe is van.
A hántolt köles elkészítése
A hántolt kölest egy alapos, forró vizes átöblítés után egy tálba helyezzük, majd leöntjük annyi forrásban lévő vízzel, ami pont ellepi. 1 percen keresztül kevergetjük, majd átmossuk, leszűrjük és megismételjük ezt a folyamatot még négyszer. Az utolsó körben 5 percig kevergetjük a vízben.
Ezt követően ízlés szerint lepirítjuk, majd háromszoros sós vízben 8-10 perc alatt készre főzzük. Tálalás előtt 15 percig állni hagyjuk.
Összetevők
Köles
A hántolt köles tárolása
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
A hántolt köles tápértéke
Tápérték |
100 g-ban |
Egy adagban (50 g) |
RI%* 50 g-ban |
Energiaérték |
1488 kJ / 351 kcal |
744 kJ / 176 kcal |
9% |
Zsír – Telített zsírsav |
2,9 g 0,6 g |
1,45 g 0,3 g |
2% 2% |
Szénhidrát – Cukor |
68,4 g 13,4 g |
34,2 g 6,7 g |
13% 7% |
Rost |
3,2 g |
1,6 g |
– |
Fehérje |
11,3 g |
5,65 g |
11% |
Só** |
0,01 g |
<0,01 g |
<1% |
Vitaminok és ásványi anyagok |
100 g-ban |
Egy adagban (50 g) |
RI%* 100 g-ban |
Vas |
4,8 mg |
2,4 mg |
34% |
Cink |
3,4 mg |
1,7 mg |
34% |
Magnézium |
100 mg |
50 mg |
27% |
Minimális eltérések lehetségesek.
** Só kizárólag természetes forrásból.
* RI – Átlagos felnőtt referencia beviteli érték (8400kJ / 2000kcal).
Lehetséges allergének:
Keresztszennyeződéssel nyomokban tartalmazhat szezámot, mandulát, glutént, különféle dióféléket.
Minden erőfeszítés ellenére ezen alapanyagok előfordulása a termékben nem zárható ki teljesen.
MEGJEGYZÉS – a termék fényképe / megjelenítése eltérhet a tényleges megjelenéstől.
Tömeg | 1 kg |
---|---|
Származási hely | Lengyelország |
Kapcsolódó termékek
Olajos magvak
Reformköretek és rizsek
Olajos magvak
Olajos magvak