Darált dió 100 g
500 Ft 5000 Ft/kg
A dió a legismertebb és egyik legnépszerűbb olajos mag, dióféle Európa-szerte. A darált dió uralja az asztalunkat főleg a téli hónapokban, de egész évben elmaradhatatlan kelléke főételeinknek, leveseinknek, süteményeinknek és nassolnivalóinknak, sőt még italainknak is.
Elfogyott
A dió hatása
A dió magja érdekes módon hasonlít az emberi agy alakjára és felépítésére. Ez a hasonlóság hozzájárul ahhoz a közvéleményhez, miszerint tökéletesen befolyásolja az idegrendszer munkáját, javítja az emlékezetet és a koncentrációt.
Ezek az egyébként régi spekulációk tükröződnek-e a modern orvoslásban és a dietetikában?
A magas foszfortartalom – a növekedés során szükséges elem, különösen serdülők és terhes nők esetében – felelős a dió agyra gyakorolt kedvező hatásáért. Ez a gyümölcs gazdag omega-6 és omega-3, többszörösen telítetlen zsírsavakban is. Ezek az összetevők megfelelő védelmet nyújtanak a stroke és a szívroham ellen, erősítik az idegrendszert, csökkentik a rossz koleszterinszintet, és szükségesek a magzat megfelelő fejlődéséhez.
Noha – ahogyan a kalóriafigyelők helyesen rámutatnak – a dió az egyik legnagyobb kalóriatartalmú fajta, már 3 darab is teljes mértékben fedezi a napi omega-3 zsírsav igényt.
A darált dió felhasználása
Egy maroknyi dió annyi kalóriát biztosít, mint egy fánk – a választás mindenki számára nyilvánvalónak tűnik.
Viszont a dió vitaminok és ásványi anyagok aranybányája, az egészség záloga, nem csupán egy pillanatnyi cukormámor (és nem okoz néhány plusz centimétert a derekunknak). Intenzív, jellegzetes, markáns íze kiegészíti a salátákat, a zabkását, a magkeverékeinket, vagy alap hozzávalója lehet desszertjeinknek.
Még a kozmetikai iparban is használják a bőrre gyakorolt áldásos tulajdonságai miatt.
A dió természetes forrása a következőknek:
- Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, stresszt és kimerültséget
- B6-vitamin – elősegíti az immunrendszer megfelelő működését
- Cink – segít megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét.
Összetevők
darált dió
A darált dió tárolása
Tárolja szobahőmérsékleten, szorosan lezárt csomagolásban.
Tápérték |
100 g-ban |
Egy adagban (50 g) |
RI%* (50 g-ban) |
Energiaérték |
2800 kJ / 677 kcal |
1400 kJ / 339 kcal |
17% |
Zsír – Telített zsírsavak |
60,3 g 6,56 g |
30,2 g 3,28 g |
43% 16% |
Szénhidrát – Cukor |
11,5 g 9,9 g |
5,75 g 4,95 g |
2% 6% |
Rost |
6,5 g |
3,3 g |
– |
Fehérje |
18,9 g |
9,5 g |
19% |
Só** |
0,01 g |
<0,01 g |
<1% |
Vitaminok és ásványi anyagok |
100 g-ban |
Egy adagban (50 g) |
RI%* (100 g-ban) |
Magnézium |
99 mg |
50 mg |
26% |
Cink |
2,72 mg |
1,36 mg |
27% |
B6-vitamin |
0,73 mg |
0,37 mg |
52% |
Minimális eltérések lehetségesek.
** Só kizárólag természetes forrásból.
* RI – Átlagos felnőtt referencia beviteli érték (8400kJ / 2000kcal).
Lehetséges allergének:
Keresztszennyeződéssel nyomokban tartalmazhat szezámot, mandulát, glutént, különféle dióféléket.
Minden erőfeszítés ellenére ezen alapanyagok előfordulása a termékben nem zárható ki teljesen.
MEGJEGYZÉS – a termék fényképe / megjelenítése eltérhet a tényleges megjelenéstől.
Tömeg | 0,1 kg |
---|---|
Származási hely | Kína, Lengyelország, Magyarország |
Kapcsolódó termékek
Olajos magvak
Olajos magvak
Olajos magvak
Olajos magvak