Dió 1000g
5 770 Ft 5770 Ft/kg
A dió a legismertebb és egyik legnépszerűbb olajos mag, dióféle Európa-szerte. Uralják a téli hónapokban az asztalunkat, de egész évben elmaradhatatlan kelléke főételeinknek, leveseinknek, süteményeinknek és nassolnivalóinknak, sőt még italainknak is.
Elfogyott
A dió hatása
A dió jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen. A dió magja érdekes módon hasonlít az emberi agy alakjára és felépítésére. Ez a hasonlóság hozzájárul ahhoz a közvéleményhez, miszerint tökéletesen befolyásolja az idegrendszer munkáját, javítja az emlékezetet és a koncentrációt.
Ezek az egyébként régi spekulációk tükröződnek-e a modern orvoslásban és a dietetikában?
A magas foszfortartalom – a növekedés során szükséges elem, különösen serdülők és terhes nők esetében – felelős a dió agyra gyakorolt kedvező hatásáért. Ez a gyümölcs gazdag omega-6 és omega-3, többszörösen telítetlen zsírsavakban is. Ezek az összetevők megfelelő védelmet nyújtanak a stroke és a szívroham ellen, erősítik az idegrendszert, csökkentik a rossz koleszterinszintet, és szükségesek a magzat megfelelő fejlődéséhez.
Noha – ahogyan a kalóriafigyelők helyesen rámutatnak – a dió az egyik legnagyobb kalóriatartalmú fajta, már 3 darab is teljes mértékben fedezi a napi omega-3 zsírsav igényt.
Egy maroknyi dió annyi kalóriát biztosít, mint egy fánk – a választás mindenki számára nyilvánvalónak tűnik.
A dió felhasználása és fogyasztása
Viszont a dió vitaminok és ásványi anyagok aranybányája, az egészség záloga, nem csupán egy pillanatnyi cukormámor (és nem okoz néhány plusz centimétert a derekunknak). Intenzív, jellegzetes, markáns íze kiegészíti a salátákat, a zabkását, a magkeverékeinket, vagy alap hozzávalója lehet desszertjeinknek.
Még a kozmetikai iparban is használják a bőrre gyakorolt áldásos tulajdonságai miatt.
A dió természetes forrása a következőknek:
- Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, stresszt és kimerültséget
 - B6-vitamin – elősegíti az immunrendszer megfelelő működését
 - Cink – segít megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét.
 
Összetevők
dió
A dió tárolása
Tárolja szobahőmérsékleten, szorosan lezárt csomagolásban.
A dió kalória tartalma 100 g-ban: 677 kcal
| 
 Tápérték  | 
 100 g-ban  | 
 Egy adagban (50 g)  | 
 RI%* (50 g-ban)  | 
| 
 Energiaérték  | 
 2800 kJ / 677 kcal  | 
 1400 kJ / 339 kcal  | 
 17%  | 
| 
 Zsír – Telített zsírsavak  | 
 60,3 g 6,56 g  | 
 30,2 g 3,28 g  | 
 43% 16%  | 
| 
 Szénhidrát – Cukor  | 
 11,5 g 9,9 g  | 
 5,75 g 4,95 g  | 
 2% 6%  | 
| 
 Rost  | 
 6,5 g  | 
 3,3 g  | 
 –  | 
| 
 Fehérje  | 
 18,9 g  | 
 9,5 g  | 
 19%  | 
| 
 Só **  | 
 0,01 g  | 
 <0,01 g  | 
 <1%  | 
| 
 Vitaminok és ásványi anyagok  | 
 100 g-ban  | 
 Egy adagban (50 g)  | 
 RI%* (50 g-ban)  | 
| 
 Magnézium  | 
 99 mg  | 
 50 mg  | 
 26%  | 
| 
 Cink  | 
 2,72 mg  | 
 1,36 mg  | 
 27%  | 
| 
 B6-vitamin  | 
 0,73 mg  | 
 0,37 mg  | 
 52%  | 
Minimális eltérések lehetségesek.
** Só kizárólag természetes forrásból.
* RI – Átlagos felnőtt referencia beviteli érték (8400kJ / 2000kcal).
Lehetséges allergének:
Keresztszennyeződéssel nyomokban tartalmazhat szezámot, mandulát, glutént, különféle dióféléket.
Minden erőfeszítés ellenére ezen alapanyagok előfordulása a termékben nem zárható ki teljesen.
MEGJEGYZÉS – a termék fényképe / megjelenítése eltérhet a tényleges megjelenéstől.
| Tömeg | 1 kg | 
|---|---|
| Származási hely | Kína, Lengyelország, Magyarország  | 
		
Kapcsolódó termékek
Olajos magvak
Olajos magvak
Olajos magvak
Olajos magvak
                                    
	


