Darált mák
540 Ft – 38 000 Ft
Meggyes-mákos pite, mákos tészta, mákos guba, számos finomság, amivel a mák készül. De nem csak íze miatt érdemes fogyasztani, a mák nagyon egészséges, érdemes rendszeresen fogyasztani.
A mákot évszázadok óta ismerik. Manapság dísznövényként is termesztik.
A mák vagy más néven kék mák sok vitamin és ásványi anyag forrása. Leginkább ünnepi ételekhez képzeljük el, de egész évben fogyasztható. Sőt, élettani hatása miatt érdemes rendszeresen fogyasztanunk.
Magas a rosttartalma (2 evőkanál mákban 3,4 gramm rost található), mely támogatja emésztésünket, bélrendszerünk egészséges működését. Gazdag kalciumban, rézben, foszforban,vasban és mangánban. A mákban telítetlen zsiradék található, a belőle kivont olaj fogyasztása rákmegelőző hatású lehet. A mákban a linolénsav pedig segít egészségesen tartani a szívet.
- Kalcium – A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is.
- Réz – A réz elengedhetetlen a zavartalan vérképzéshez, és a központi idegrendszer működéséhez. A réz a kalcium hasznosulásához is nélkülözhetetlen, így fontos szerepe van a csontritkulás megelőzésében és a csontok egészségének fenntartásában. Továbbá szükség van rá a C-vitamint felszívódásához.
- Foszfor – A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben. Segít fenntartani az egészséges csontokat és fogakat, elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsír anyagcseréhez, számos enzim működéséhez.
- Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.
- Mangán – A mangán hatása komplex. Egyrészt számos enzim felépítéséhez és működéséhez szükséges. Az enzimműködés befolyásolásán keresztül a mangán kellő mennyisége elengedhetetlen egyes hormonok (főként a pajzsmirigy- és nemi hormonok) előállításához.
Összetevők:
darált kék mák
Tárolása:
Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban.
Tápérték |
100 g-ban |
Egy adagban (50 g) |
RI%* (50 g-ban) |
Energiaérték |
2263 kJ / 539 kcal |
1131 kJ / 169 kcal |
13% |
Zsír – Telített zsírsav |
42,9 g 5,5 g |
21,5 g 2,8 g |
31% 14% |
Szénhidrát – Cukor |
4,2 g 3,2 g |
2,1 g 1,6 g |
1% 2% |
Rost |
20,5 g |
10,3 g |
– |
Fehérje |
23,7 g |
11,9 g |
24% |
Só** |
0,02 g |
0,01 g |
<1% |
Minimális eltérések lehetségesek.
** Só kizárólag természetes forrásból.
* RI – Átlagos felnőtt referencia beviteli érték (8400kJ / 2000kcal).
Lehetséges allergének:
Keresztszennyeződéssel nyomokban tartalmazhat szezámot, mandulát, glutént, különféle dióféléket.
Minden erőfeszítés ellenére ezen alapanyagok előfordulása a termékben nem zárható ki teljesen.
MEGJEGYZÉS – a termék fényképe / megjelenítése eltérhet a tényleges megjelenéstől.
Kapcsolódó termékek
Gabonafélék és magvak
Gabonafélék és magvak
Gabonafélék és magvak
Olajos magvak